A gabonapelyheknél még egy pizza is egészségesebb reggeli lehet

Oldal nyomtatása

A reggeli a nap legfontosabb étkezése, ennek megfelelően érdemes alaposan odafigyelni arra, hogy mit és mennyit eszünk az ébredés után. Hogy a reggeli kihagyhatatlan, azt bizonyára senkinek sem kell túlmagyarázni és bizonygatni, hiszen ebből merítünk erőt az induláshoz, a nap első óráihoz, azonban fontos tudni, hogy rendkívül lényeges, mit választunk a nap első étkezésére.

Sokan ugyanis hajlamosak beleszaladni a csapdába, és tucatszám vásárolni az egészségesnek nevezett ételeket csak azért, mert hangzatos reklámokkal vezették fel őket, netán még a csomagolásra is ráírták a fitnesz vagy a cukormentes szavakat. Noha ételallergiásként is rendkívül lényeges jól választani, de cukorbetegként, sőt egészséges emberként sem mindegy, hogy mit veszünk magunkhoz az ébredés után, hiszen az egészségesnek beállított ételek nem mindig azok.

A gabonapelyhek többsége rengeteg cukrot tartalmaz

Rengetegen esnek abba a hibába, hogy inzulinrezisztencia esetén, vagy a családban tapasztalt halmozott cukorbetegség mellett a reggeli étkezést gabonapehelyre váltják, ezáltal egy nagy pohár tejjel valamilyen puffasztott gabonát, aszalt gyümölcsöt és egyéb azonosíthatatlan összetevőket tartalmazó terméket választanak. Bár hozzátennénk, hogy még ez is sokkal jobb, mint rögtön kávéval és cigarettával indítani a napot, esetleg legyűrni egy kiadós zsíros kenyeret a torkunkon, de messze nem a legjobb megoldás.

Olyannyira nem, hogy ezek a bolti gabonapelyhek általában rengeteg cukrot tartalmaznak, ezáltal elegendő csak megnézni a csomagolást ahhoz, hogy rájöjjünk, főként a csokoládés típusok annyira feltornázzák a szervezetünk vércukorszintjét, hogy aki hajlamos a cukorbetegségre, az a nap további részében nagy valószínűséggel már nem is fogyaszthat más cukros terméket. Nem meglepő tehát, hogy a cukormentes étrendbe a gabonapelyhek nem illeszthetők bele, sőt mi több, a gluténérzékenyeknek és a mogyoróallergiásoknak egyaránt kerülniük kell, de a szójára és tojásra érzékenyek szintén jobb, ha nem illesztik be az étrendbe.

Amennyiben pedig csak tejjel tudjuk elképzelni a fogyasztásukat, akkor a laktózérzékenyeknek sem ajánlott, noha akadnak gabonapelyhek, melyek kifejezetten finomak növényi tejjel is. Kijelenthető tehát, hogy a bolti gabonapelyhek mindennek nevezhetők, csak éppen egészségesnek nem. Mondunk azonban valami sokkal megdöbbentőbbet!

Még egy szelet pizza is egészségesebb lehet

A kijelentés ijesztően hangozhat, hiszen a pizzát hajlamosak vagyunk az egészségtelen ételek között számon tartani, lévén sok benne a kalória, feltét függvényében pedig más probléma is lehet vele. A kalóriamennyiséget tekintve azonban egy szelet pizza még kevesebb hizlaló anyagot tartalmaz, mint a gabonapelyhek, hovatovább garantáltan kevesebb cukrot találhatunk benne, hovatovább nagyobb mértékben érezhetjük magunkat tőle jóllakottnak.

Bár nyilvánvaló, hogy vannak azért a pizzánál sokkal egészségesebb napindító ételek, valamint a fenti következtetés sem minden esetben állja meg a helyét, de ha egy teljesen átlagos, bolti gabonapelyhet összemérünk egy szelet pizzával, akkor hellyel-közzel ezt az eredményt kapjuk. Nyilván reggelire való gabonapelyhet mi is összeállíthatunk kizárólag szárított gyümölcsökkel, és bár tény és való, hogy nem lesz olyan finom, mint a bolti, ellenben garantáltan cukormentes, tápláló és egészséges lehet, vagyis szöges ellentéte az elhangzottaknak.