A laktózérzékenység nem is betegség, inkább evolúciós jelenség?

Oldal nyomtatása

Egyre gyakrabban hallani olyan vélekedéseket a laktózérzékenység kapcsán, miszerint az ételallergia ezen típusa nem nevezhető valódi betegségnek, hiszen teljesen természetes, hogy az emberi gyomor nem képes megemészteni a tejcukrot. A feltételezés azok után kapott nagy figyelmet, hogy kiderült: élnek olyan népcsoportok a világon, akiknél a laktózérzékenység teljesen természetes, míg máshol soha nem is hallottak erről az elváltozásról. Hogy mi állhat a háttérben?

Az emberek jelentős része laktózérzékeny, csak nem tud róla

A laktózérzékenységnek számos fokozata van, azonban orvosi értelemben csak akkor beszélünk problémáról, ha a tejcukor emésztése problémákat, allergiás reakciókat okoz a szervezetben. Egyes becslések szerint például a Földön élő felnőtt lakosság 75 százaléka képtelen arra, hogy megfelelően lebontsa a tejcukrot, de itthon is legalább 2-3 millió főre tehető a betegek aránya. Sokan azonban nem tudnak róla, mert a laktózintolerancia még mindig túl kevés szerepet kap a mindennapokban.

A helyzetet pedig tovább súlyosbítja, hogy sokan összekeverik a laktózintoleranciát és a tejallergiát, márpedig a kettő bár hasonló tőről fakad, valójában nincs sok közük egymáshoz. A laktózérzékeny betegeknél ugyanis a laktóz feldolgozásához szükséges laktáz enzim hiányzik a vékonybélből, míg a tejallergiánál a panaszokat konkrétan a tej egyik fehérjére idézi elő.

A probléma évtizedekkel ezelőtt nem kapott nagy figyelmet az emberek körében, ezáltal közvetetten rengetegen bele is haltak a laktózintolerancia következményeibe, manapság azonban egyre többen hallanak a problémáról, egyre többen fordulnak orvoshoz, és egyre többször igazolják az intoleranciát, ami természetesen hozzájárul a betegek számának növekedéséhez.

Népcsoportonként eltérő lehet a laktózérzékenység aránya

Mint az orvostudomány bebizonyította, a laktózérzékenység öröklött hajlam, azonban kialakulásában a környezeti tényezőknek is jelentős szerepük van, ezáltal gyakran népcsoportonként komoly különbségek tapasztalhatók. Megfigyelték például, hogy az állattenyésztő népeknél sokkal magasabb arányban marad felnőttkorban is megfelelő működésű a tejcukor lebontásáért felelős enzim, tehát esetükben a laktózérzékenység majdhogynem ismeretlen fogalom.

Ezzel szemben az arab országokban vagy a mediterrán vidékekben, ahol a tej nem jelent alapvető táplálékforrást, ez a képesség felnőttkorra teljesen elveszik, ezáltal vannak olyan régiók, ahol a lakosság 90 százaléka nem képes feldolgozni a laktózt. Magyarul ez annyit jelent, hogy a laktózérzékenység nagy valószínűséggel egy evolúciós probléma, mely nem betegség, hanem teljesen természetes az emberek között, hiszen az állatok sem fogyasztják el más állatok tejét.

A tudomány kiderítette továbbá, hogy a laktáz enzim embrionális korban már termelődik az emberi szervezetben, hogy az anyatejben található tejcukrot meg tudja emészteni a kisbaba, és hogy kialakulhasson az egészséges bélflóra, de a későbbiekben a laktáz enzim mennyisége és aktivitása jelentősen módosul. Kivéve néhány északi népcsoportnál, ahol a tej alapvető fontosságú a túléléshez, hiszen az egyik legfontosabb és legértékesebb vitaminforrás és tápanyag, miközben más régiókban a tej nem lett alapvető élelmiszer, tehát a szervezet gyakorlatilag apránként elfelejti, hogy miként kell lebontani a tejcukrot. Így alakul ki lényegében a laktózérzékenység!