A legjobb gluténmentes éttermek egy magyar vártúra mellé

Oldal nyomtatása

Magyarországon abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy rengeteg történelmi emlékünk, várak és kastélyok maradtak meg látogatható formában, melyek egy-egy város jelképeivé, turisztikai látványosságaivá váltak az évtizedek során. Amennyiben gluténérzékenyek vagyunk, és szeretnénk egy nagyobbacska vártúrát tartani az országban, de nem igazán tudjuk, hogy melyeket vegyük célba, akkor itt egy kis segítség az alábbiakban.

A gluténérzékenyek számára ugyanis még a kisebb utazásokat is fontos megtervezni abban az esetben, ha szeretnének magunknak legalább egy kiadós ebédet, vagy a nagy nyári melegben elfogyasztani egy kis jeges desszertet. Ha szeretjük a várakat és a vártúrákat, akkor az alábbi városok és vendéglők garantáltan szóba jöhetnek egy kis kikapcsolódás érdekében, hiszen biztosan találunk majd magunknak gluténmentes finomságokat.

Károlyi Étterem, Budapest

A főváros szerencsére és egyben nyilvánvalóan a leginkább ellátott, ha gluténmentes éttermekről van szó, ennek megfelelően könnyű jókat, de nehéz kiemelkedően jókat találni. A Károlyi Étterem azonban ezek közé sorolható, így ha megnéznénk a csodaszép budai várat, akkor érdemes felkeresni a Károlyi Éttermet, ahol a konyhában teljesen elkülönítették egymástól a gluténos és a gluténmentes konyharészt, így garantáltan még a szennyeződések is elkerülhetők itt.

Várcsárda, Sümeg

Sokan állítják, hogy a magyar várak közül a legszebb, de legkülönlegesebb tájolású mindenképpen a sümegi vár, melynek megmászása, és körbebarangolása még kapcsolódó program nélkül is legalább egy félnapos elfoglaltság. Magyarán alaposan megéhezik közben az ember, de nem kell messze menni, ha gluténmentes ételt fogyasztanánk, hiszen a vár aljában található Várcsárdában gondoltak a gluténérzékenyekre, sőt a vegetáriánusokra is.

Macok Bisztró és Borbár, Eger

Az egri vár nemcsak hihetetlenül látványos, hanem elképesztő a történelme is, az Egri Csillagokból pedig bizonyára mindenki ismeri a törökök és a magyarok híres összecsapását. Amennyiben ellátogatnánk ide, a városban több lehetőségünk is nyílik gluténmentesen táplálkozni, de a Macok Bisztró és Borbár az egyik legjobb mindközül, sőt mi több, nemcsak a gluténérzékenyeknek kínálnak ízletes ételeket, hanem a vegánoknak és a vegetáriánusoknak is.

Végállomás Bistorant, Miskolc

A diósgyőri vár egyike Magyarország legszebb, leginkább karbantartott, hovatovább rendszeres programokkal is gazdagon megtámogatott erődítményeinek, ezáltal minden magyar embernek látnia kell életében legalább egyszer ezt a különleges épületet. Ha pedig megéheznénk a nagy múltidézés közben, érdemes bemenni a diósgyőri részből Miskolc belvárosába, ahol a Végállomás Bistorantban biztonságosan fogyaszthatunk gluténmentes finomságokat, sőt mi több, ha vegán vagy vegetáriánus életmódot folytatunk, akkor sem kell majd csalódnunk a helyben.

Várkonyi Bisztró és Bár, Gyula

A gyulai vár hazánk egyik legkülönlegesebb történelmi jelentőségű épülete, ami teljesen különbözik a hegyvidéki régiókban álló erődítményektől, de éppen emiatt érdemes a megtekintésre. Ha pedig megéheznénk, a vártól szinte egy kőhajításnyira helyezkedik el a Várkonyi Bisztró Bár, ahol bátran betérhetünk valami finomságra, ha gluténérzékenyek vagyunk. Talán nem meglepő, hogy a nagy odafigyeléssel elkészített gluténmentes ételek mellett szintén odafigyelnek a vegán és a vegetáriánus emberek kívánságaira is.