A szójaallergia és ami mögötte van

Oldal nyomtatása

Ha gluténmentes- vagy húsmentes életmódot, esetleg diétát folytatunk, a szója egy olyan kiváló helyettesítő lehet, ami az ilyenkor kieső tápanyagok egy jelentős részét képes hiánytalanul pótolni. Meglepően gyakori eset azonban a gluténallergiások között, hogy a szóját sem fogadja be a szervezetük, tehát esetükben a szójamentes étkezésre is fel kell készülni.

A szója hasonló okból, és hasonló tüneteket is okoz allergén reakció esetén, mint a glutén, ezáltal kellemetlen bőrtünetek, kiütések, vörös foltok és viszketés, erős hasi fájdalmak, görcsök, hányás, hasmenés, fejfájás, extrém esetben pedig akár anafilaxiás sokk is kialakulhat, ami szakszerű kezelés nélkül halált okozhat. A tünetek jelentkezése és intenzitása jelentős mértékben függ az elfogyasztott szója mennyiségétől, érdekesség pedig, hogy amennyiben gyermekkorban alakul ki, tinédzserkorra a legtöbben elnövik. Az allergia felnőttként is kialakulhat, de alapvetően kevés eséllyel, amit jól mutat, hogy a teljes népességet tekintve egy százalék alatti értéket mutat a bizonyított szójaallergiások száma.

Mi állhat a szójaallergia hátterében?

Amennyiben szójaallergiát diagnosztizálnak egy illetőnél, az a gyakorlatban azt jelenti, hogy szervezete nem tud lebontani két, a szójában nagy mennyiségben előforduló fehérjét, név szerint a glicinint és a conglicint. Ezen felül a szójában több olyan fehérje is lehet, mely allergén tulajdonságokkal rendelkezik, de többségük főzés során elveszíti ezt a hatását. Hogy kinél alakul ki az allergia, az rendkívül szerteágazó, hiszen lehet örökletes, de szerzett rendellenesség is, ezáltal amikor valaki túl sok szóját fogyaszt, az hosszútávon érzékenység kialakulásához vezet. Az FDA ajánlása szerint napi szinten 25 grammnál több szója rendszeres fogyasztása már kockázatos lehet.

Milyen ételek tartalmaznak szóját?

Bár sokan még mindig csak legyintenek a szójára, azonban meglepődnének, ha tudnák, hogy milyen sok ételben találkozhatunk szójával, ezáltal egyre gyakrabban gyógyszerekben és gyógyhatású készítményekben, sőt táplálék-kiegészítőkben is előfordul. Ennél gyakoribb példa, hogy különféle pékáruk, sütőipari termékek, cukrászdai finomságok, húsipari gyártmányok, gyümölcskészítmények, olajos magvak, valamint félkész- és készételek tartalmazzák, de szinte minden vegetáriánus- és vegánételben megtalálható a magas fehérjetartalom miatt.

Érdekesség ugyanakkor, hogy a finomított szójababolaj például bátran fogyasztható, de fontos odafigyelni, hogy főként gyerekkorban a szójaallergia csak a legritkább esetben jár egyedül, a kicsik a legtöbbször az összes hüvelyesre egyszerre allergiásak, így ilyenkor mindent ki kell vonni az étkezésükből. Aggodalomra semmi ok, hiszen a szójamentes étrend nagyon egyszerűen tartható, egyszerűen pótolható más ételekkel az összes benne található alapanyag, csak nagy odafigyelést igényel a dolog.

Erre figyeljünk oda

A szójaallergiások különösen akkor lehetnek bajban, ha vendégségbe vagy étterembe mennek, ezáltal a szakácstól mindig érdeklődjük meg pontosan, hogy szójamentes-e az adott fogás. Lényeges szempont, hogy a szójaszennyezést is el kell kerülni, mert az is előidézhet allergiát. Ha erről nem tudnak biztosítani minket, akkor mindig válasszunk olyan ételt, aminél maximálisan kizárható ez a probléma, például egy burgonyakrokettel tálalt sült hús esetén aligha kell ilyesmitől tartanunk.