A tej inkább az ellenségünk, mint a barátunk?

Oldal nyomtatása

Az utóbbi években jelentősen megnövekedett a laktózérzékeny betegek aránya, aminek a hatásait sokan és sokféleképpen közelítik meg. Egyre elterjedtebb azonban az elmélet, miszerint a laktózérzékenyek nem is betegek valójában, lévén teljesen normális, hogy negatív reakciókat produkálnak a tej elfogyasztását követően, lévén az állati eredetű tej fogyasztása az emberek számára egyáltalán nem előnyös önmagában. Feldolgozva – sajtként, joghurtként és így tovább – már más a helyzet, de a nyers tej nem sorolható ebbe a kategóriába.

A logika elvén haladva a macskán kívül egyetlen állatfaj sem issza meg más állatok tejét – a cicák is csak azért, mert az emberek ezt adják nekik –, azonban egyre több kutatás igazolja, hogy a tej nem az élet, az erő és az egészség jelképe. Teljes egészében csak az emberek nagyon kis százaléka képes lebontani a tejben található cukrot, vagyis sokkal többen vannak azok, akik számára a laktóz kisebb vagy nagyobb mértékben, de problémákat okoz.

Persze azért vannak előnyei

Nyilván a tejnek akadnak vitathatatlan előnyei, ezáltal például az egyik legjobb kalciumforrásunk, aminek jóvoltából segíti a csontok és a fogak egészségét, de ehhez legalább napi 2-3 pohár tejet kellene fogyasztanunk, ami egészségünk számára rendkívül megterhelő.

Külön kiemelendő, hogy a tejben rengeteg a jód és a D-vitamin, sőt egy olyan fehérje is, ami megkönnyíti a szervezetben a vas felszívódását, de bizonyították már antioxidáns hatásait, sőt mi több, a kazein révén képes megakadályozni azt, hogy az úgynevezett patogén baktériumok hozzátapadjanak a bélfalhoz.

Bár egyelőre több tanulmányra van szükség a bizonyításhoz, az első vizsgálatok alapján azonban a rendszeres tejfogyasztás csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is. Ha ilyen sok előnye van a tejnek, akkor miért kellene mégis tartózkodnunk tőle?

A tej bizonyított hátrányai

Merthogy a tejről számos tanulmány bebizonyította már, hogy árthat is, nemcsak használ. Az Uppsala Egyetem kutatói például néhány évvel ezelőtt több mint 100 ezer ember megfigyelésével arra jutottak, hogy ha valaki nagyobb mennyiségben iszik tejet, az nem erősíti, hanem inkább gyengíti a csontokat, sőt megnöveli a korai elhalálozás kockázatát. A kockázatelemzés során kiderült, hogy főként azoknak a nőknek gyengült a csontozatuk, akik három vagy több pohár tejet ittak naponta.

A tej kapcsán gyakran aggodalmaskodnak a hormontartalommal kapcsolatban is, lévén a tej olyan hormonokkal van tele, melyek megnövelhetik a korai pubertás kockázatát, sőt a rák és a cukorbetegség kialakulását is elősegíthetik. Még nagyobb a probléma, ha a teheneket hormonokkal növelték vagy serkentették a tejadó képességüket. Lényeges pont ugyanis, hogy a tehenek táplálkozása alapvetően befolyásolja a tej állagát, így ha például nem legeltetik őket, csak szemes takarmányon élnek, keveset mozognak, akkor a tejben nem az omega-3 zsírsavak aránya nő meg, hanem a káros omega-6 zsírsavaké.

A World Cancer Research Found és az American Institute for Cancer Research néhány évvel ezelőtt egy kutatásban kapcsolatot talált továbbá a tejfogyasztás és a prosztatarák kialakulásának valószínűsége között is. Érdekes azonban, hogy míg a prosztatára rossz hatást gyakorol, ugyanez a tanulmány bebizonyította, hogy a húgyhólyagrák és más húgyúti daganatok kockázatát csökkenti. Persze mindezzel kapcsolatban nagyon fontos, hogy a tejet adó tehén mit evett, illetve az is, hogy mi magunk mivel fogyasztjuk ezt a fehér nedűt.