A tojásallergia tünetei és lehetőségek a tojás helyettesítésére

Oldal nyomtatása

A tojásallergia egy meglehetősen ritka betegség, amit jól mutat, hogy hazánkban a lakosság alig 1 százaléka szenved ettől a problémától, mely általában már gyermekkorban kialakul, a hozzátáplálás megkezdésével. A legtöbbször a tojásallergia már korábban, anyatejes táplálás esetén is kiütközhet akkor, ha az anya tojásfogyasztása után a gyermeken bőrpír, ekcéma vagy a megszokottnál erősebb hasi panaszok észlelhetők.

Ritka eset ugyan, de a tojásallergia felnőttkorban is kialakulhat, azonban ilyenkor mindig alapos vizsgálatokra van szükség, hiszen a tünetek megegyeznek az átmeneti ételintoleranciával, amit általában a túlzott tojásfogyasztás eredményez, de átmeneti tojásmentes étrenddel a probléma megszüntethető.

Szintén figyelembe kell venni a tojásallergia kapcsán a keresztallergiát, lévén a tojás valamely összetevőjére való érzékenység ritkán jár egyedül. A keresztallergia lényege, hogy más kapcsolódó dolgok is allergén reakciókat válthatnak ki a szervezetből, így tojás esetén gyakori például a csirkehús vagy a tollallergia is.

A tojásallergia általános tünetei

A tojásallergia felismerése sok esetben azért lehet nehéz, mert a tünetek megegyeznek más ételallergiák megjelenési formáival, ezáltal általános bőrpír, kiütések, viszketés, szájzsibbadás, arc- vagy torokduzzanat, hányás, hasmenés, hasi fájdalom, hányinger, extrém esetben nehézlégzés is felmerülhet. A diagnosztizáláshoz elengedhetetlen, hogy a beteget gyakorlati teszteknek tegyék ki, vagyis minden esetben a tojásfogyasztás utáni megfigyelés az egyetlen módja a bizonyításnak.

Ha a diagnózis a tojásallergia, akkor a tojásmentes életmód kialakításával a betegség és a kapcsolódó problémák rendszerint megszüntetik a tüneteket. A biztonság kedvéért ilyenkor az orvosok egy újabb tesztet folytatnak, így ha a tünetek a tojásmentes étrend mellett nem jelentkeznek, de tojásfogyasztás után ismét, akkor a probléma teljes egészében bizonyított. Néhány esetben vérvizsgálat erősítheti meg az elváltozást, amikor a vérből bizonyos immunológiai faktorok kerülnek meghatározásra az allergiához.

Lehetőségek a tojás helyettesítésére

A tojásallergia nem gyógyítható, nincs rá gyógyszer, emiatt csak a tojásmentes diéta betartása hozhat enyhülést. Érdemes azonban kísérletezni, hiszen vannak, akiknek csak a tyúktojás okoz problémát, de például a fürj- vagy pulykatojás nem. Sokaknál előfordul, hogy csak a sült- vagy csak a főtt tojás idéz elő tüneteket, netán éppen ezek nem, de általánosságban elmondható, hogy fiatalkorban nem érdemes kísérletezgetni, hiszen ha gyerekkorban idejekorán megkezdődik a tojásmentes étrend alkalmazása, akkor a gyermekből akár egészséges felnőtt is válhat.

A tojást egyébiránt egészen nehéz kivonni az étrendből, hiszen rengeteg feldolgozott élelmiszerben található tojás, így gondosan el kell olvasni a csomagolásra írott szöveget, melyeken ma már fel kell tüntetni a tojást és a tojásszármazékokat, mint allergént. Az étrend tekintetében a tojás helyettesítésére azonban már rengeteg kiváló alternatíva létezik. Van kifejezetten tojásallergiásoknak kitalált tojáspótló por, de jó az étkezési keményítő is, ha pedig az ételek állagának javítása a cél, a burgonya szintén kitűnő alternatíva.

Fontos, hogy bár sokan úgy tudják, a tojásallergiások nem fogyaszthatnak tejtermékeket, ez azonban tévhit, a tejfehérje ugyanis egészen más állagú, mint a problémát általában kiváltó tojásfehérje.