Állatkínzás vegán étrenden tartani a kutyát és a macskát

Oldal nyomtatása

Egyre több ember dönt úgy világszerte, hogy teljesen lemond az állati eredetű ételekről, és a vegetáriánus életmód egy sokkal extrémebb típusát, a vegán étrendet választja. Ez rengeteg körültekintést és folyamatos orvosi felügyeletet igényel, de miután egyre nagyobb divattá válik, egyre több helyen hallani, hogy a vegán gazdik a kisállataikat, a kutyákat és a macskákat is erre a kosztra szoktatják.

Ezzel csak egyetlen probléma van: a kutyák és a cicák is ragadozók, a húsfogyasztásra vannak kitalálva, vagyis a vegán étrend esetükben állatkínzás, amibe hosszabb távon akár bele is pusztulhatnak. A ragadozók étrendjében ugyanis nagyon fontos szerepet játszanak a húsfélék, és ettől megvonni őket nagyjából ugyanolyan őrültség, mint ennek a fordítottját tenni egy növényevő állattal, így például húsevésre kényszeríteni egy nyulat.

Elegendő megnézni a fogazatukat

Általános iskolai tananyag a különféle étrendet folytató állatok fogazata, mely alapjaiban meghatározza azt, hogy milyen ételre van szükségük, mit tudnak emészthető állapotúvá rágni. A macskáknak és a kutyáknak a fogazata hegyes, a hús hasítására és aprítására szolgálnak, állkapcsukat pedig csak fel-le tudják mozgatni, oldalirányban nem. Ez azért alakult így, hogy a húsból nagyobb darabokat hasítsanak ki, és azt nagyobb darabokban nyeljék le.

A cicák és a kutyák tehát eredendően nem is tudják megrágni a növényi falatokat, mert nincsenek olyan lapos őrlőfogaik, illetve oldalsó irányban mozgó állkapcsuk, mint például a teheneknek. Persze ez csak a felszín, a kérdéses háziállatokból azok az enzimek is hiányoznak, melyek már a szájban, a nyállal együtt megkezdik normál esetben a növényi táplálék megemésztését.

Ez azonban még nem minden! Kutyáink és macskáink a bélrendszerük tekintetében is rengeteg olyan hiányossággal rendelkeznek, ami problémát okoz a zöldségek emésztésében. Ennek megfelelően hús fogyasztása nélkül a ragadozó háziállatoknál rengeteg hiánybetegség jelentkezik majd. Nem jutnak elég fehérjéhez, zsírsavakhoz és B12-vitaminhoz sem, miközben a bélflóra tönkremegy, és súlyos fájdalmai lesznek, melyekre ők nyilván nem panaszkodnak majd, így a problémát nem is vehetjük észre.

Miért állatkínzás?

Mert a jogszabály határozottan kimondja, hogy az állattartó kötelessége az állat fajának, fajtájának és élettani szükségleteinek megfelelő táplálékról gondoskodni. Egy kutyának vagy egy macskának tehát nem adhatunk kizárólag növényi eredetű tápanyagot, mert bár egy ideig elvegetálhatnak, de szenvedés és lassú kínhalál vár rájuk emiatt. Amennyiben pedig azon törjük a fejünket, hogy állatunknak mi magunk adagolunk különféle mennyiségű táplálék-kiegészítőt, az szintén törvénybe ütköző cselekedet, hiszen kimeríti a tiltott állatkísérlet fogalmát.

Más kérdés a vegetáriánus etetési forma. Ebben az esetben a hús ugyan megvonásra kerül az állattól, de a tojásból és a tejtermékekből némi extra vitamin hozzáadásával a kutyák és a cicák már teljes életet élhetnek. Természetesen ez sem ajánlott, hiszen az állatok életminősége ebben az esetben is jelentősen károsodik, emésztési problémáik, fájdalmaik lesznek.

Természetesen ettől függetlenül isÁllatkínzás vegán étrenden tartani a kutyát és a macskát folyamatosan. A kutyák vadon élő rokonai, avagy a farkasok is sokszor esznek növényeket, ha éppen nincs zsákmány, de ők is tudják, hogy ezzel pusztán elvegetálhatnak, ha erősek akarnak maradni és növekedni szeretnének, ahhoz vadászni kell és húst enni. Ezt az ösztönt pedig háziállataink esetében sem vehetjük figyelmen kívül!