Az 5 legjobb alternatíva a cukor helyettesítésére

Oldal nyomtatása

A cukor annyira megszokottá vált a mindennapjainkban, hogy az édes élvezetek nélkül már nem is tudunk élni. Kevesen tudják, de a feldolgozott cukor ma már szinte minden élelmiszerben megtalálható, ezáltal nemcsak az édességekben, hanem az üdítőitalokban, a péksüteményekben, sok esetben pedig még az eredetileg sós ételekben is van több-kevesebb cukor, ami nélkül már el sem tudnánk képzelni például a reggeli kávét vagy teát.

Mint ismert, a cukor rendkívül sok betegséget tud előidézni a szervezetben. A rettegett cukorbetegség csak egyike a sok problémának, de hozzájárul az elhízáshoz, közvetetten pedig a szív- és érrendszeri megbetegedésekhez, és egy sor ehhez kapcsolódó életveszélyes problémához, mint amilyen például a szívinfarktus vagy a stroke. Hogy miért eszünk cukrot, ha ennyi negatívum köthető hozzá?

Nagyon egyszerű: mert finom. Az édes ízeket mindenki szereti, sőt mi több, gyakorlatilag már gyerekkorunktól kezdve hozzá vagyunk szoktatva, egyfajta függőként rajongunk érte, azonban sokszor csak akkor keresünk a cukorra alternatívát, ha probléma van az egészségünkkel, ezáltal cukormentes étrendet kellene folytatnunk. Merthogy a cukornak rengeteg hatékony alternatívája van, melyek nem befolyásolják negatívan a vércukorszintünket, és ha kíváncsiak vagyunk, hogy pontosan mihez érdemes nyúlni ezen a téren, az alábbiakban bemutatunk rögtön öt szuper alternatívát.

Méz

A mézet mindenki ismeri, és a legtöbben szeretik is, természetes formájában elképesztő mennyiségű természetes cukor van benne, ami ideális szinte bárminek az ízesítésére. Sokan ezt használják teához és kávéhoz, de főznek is vele, például a sütemények vagy a palacsinta ízesítésére ezt használják, ami ebből kifolyólag rendkívül egészséges lesz. Nagy előnye még, hogy nemcsak sok aminosav, hanem rengeteg antioxidáns és a szervezet számára fontos vegyület is megtalálható benne.

Datolyapaszta

A datolyapaszta nemcsak az egyik legjobb természetes édesítőszer, hanem mindemellett a legtöbb tápanyagot is ez a típus tartalmazza. Kifejezetten ajánlott süteményekhez és gyümölcsturmixokhoz, miközben édesítő hatása mellett sok vitamin és ásványi anyag, sőt megannyi rost is található benne, egyik pozitív hatása pedig, hogy csökkenti a koleszterinszintet.

Stevia

Egyre több terméken olvasható, hogy cukormentes, mert steviával édesítették, ami azért pozitívum, mert a stevia egy nulla kalóriatartalommal rendelkező édesítőszer, ami nem emeli meg szervezetünkben a vércukor szintjét. Szinte bármi ízesíthető vele, ami a cukorral is, ezáltal teát, kávét, süteményeket, tényleg gyakorlatilag mindent feldobhatunk a segítségével. Nem árt ugyanakkor jó alaposan megnézni, hogy milyent választunk belőle, lévén nagyon sokféle típusa ismert.

Kókuszcukor

Kevesen ismerik, pedig a kókuszcukor szintén kiváló alternatíva a hagyományos cukrokkal szemben, lévén sokkal alacsonyabb a glikémiás indexe, és cukorbetegek is fogyaszthatják, hovatovább a vegán étkezésbe szintén kitűnően beilleszthető. Ugyanúgy alkalmas szinte bárminek az ízesítésére, és bár néhány teában furcsa ízeket idéz elő, a citromos teát kifejezetten frissítővé teszi, sőt pár süteménynek is egzotikus ízt ad.

Juharszirup

A juharszirup ugyan nem alkalmazható minden ízesítésére, ezáltal sem teához, sem kávéhoz nem a legideálisabb, de például néhány süteményben, palacsintában vagy a gofriban egyenesen felséges. Ha pedig ez nem lenne elég, nemcsak finom és egészséges, de antioxidánsokból is rengeteg van benne!