Csirkehúshoz hasonló ízű szójaterméket sikerült alkotniuk a kutatóknak

Oldal nyomtatása

A szója megítélése világszerte egyre kétségesebb, hiszen tudományos kutatások igazolják, hogy rengeteg méreganyag, allergén és káros hormon található benne, de ennek ellenére is rengeteg vegetáriánus életében tekinthető fő táplálékforrásnak. Ez a helyzet pedig a jövőben még tovább fokozódhat, hiszen amerikai kutatóknak sikerült megalkotniuk a csirkehúshoz hasonló szójaterméket, mely nemcsak az íz, hanem a szín tekintetében is teljesen olyan hatást kelt, mintha csirkét ennénk.

Bár korábban már több hasonló próbálkozás is volt arra, hogy a szójából ideális húsutánzatok készülhessenek, azonban a Missouri Egyetem kutatóinak ezúttal a hús szerkezetét is sikerült lemintázniuk a rostok kiváltásával. Hogy miként? A folyamat nem titkos, tehát bárki az egyetem munkatársai után csinálhatja!

Így készül hús a szójából

Pontosabban nem is hús, hanem olyan húshatású készítmény, mely íze és állaga szerint is egyezik az állati eredetű eledelekkel, de valójában csak szójából áll. Hogy ezt elérjék, először is finom szójalisztre van szükség, amiből kivonják a fehérjéket, felforralják azokat, majd forrás közben átpréselik az egy-egy hengeren, miközben nagy mennyiségű vizet adnak hozzá. Ez utóbbi azért meglepő, mert a szójatermékekre egyáltalán nem jellemző a magas víztartalom, ennél a terméknél azonban legalább 75 százalék a víz, ami alapvető fontosságú a csirkehúshoz hasonló állag kialakításához.

A Missouri Egyetem szakértői szerint felfedezésük legnagyobb előnye, hogy rendkívül egészséges, hiszen a szójában található összetevők a hússal ellentétben képesek csökkenteni a koleszterin szintjét, miközben erősítik a csontozatot, gazdagok az esszenciális zsírsavakban, hovatovább segítenek a prosztata- és a mellrák kialakulásában. Persze nem mindenki ennyire lelkes a szójahús kapcsán!

Alexa Meyer, a Bécsi Egyetem egyik elismert táplálkozástudósa szerint ugyanis az említett eljárás során a szójából rengeteg értékes vitamin elveszik, tehát a végeredményt nehezen lehetne egészségesnek, de legalábbis egészségesebbnek nevezni, mint a hús. Mint kiderült, a szójahúshoz különféle aromákat is hozzáadnak azért, hogy az íze a csirkéhez hasonlítson, ezt azonban a szakértő teljesen ártalmatlannak nevezte. Sőt mi több, a szójahús előállítása ökológiai tekintetben lényegesen kevesebb energiát igényel, és kevésbé szennyezi a bolygót, mint a csirkehúsé.

Ezért nem túl előnyös a szójafogyasztás

Nem szabad azonban megfeledkezni róla, hogy a szójafogyasztásnak megvannak az árnyoldalai, tehát nem véletlen, hogy olyan sokan óva intik az embert attól, hogy rendszeresen és nagy mennyiségben egyen ebből a természetesnek és egészségesnek beállított táplálékból. A szójában ugyanis nagy mennyiségű fitoösztrogén található, ami jelentős mértékben és negatívan befolyásolhatja a szervezet hormonháztartását. Ehhez ráadásul nem is szükséges túl nagy mennyiségben fogyasztani a szóját, az érzékenyebb szervezetű nőknél például napi egy csészényi szója már elegendő lehet, hogy pár héten belül felborítsa a hormonháztartást, és befolyásolja a menstruációt.

Különösen veszélyes a rendszeres szójafogyasztás a gyermekeknél, hiszen a fejlődő szervezetben visszafordíthatatlan folyamatokat indíthatnak el a fitoösztrogének. Visszamaradhatnak a fejlődésben például a nemzőszervek, vagyis már gyermekkorban olyan rendellenességek alakulhatnak ki, melyek a későbbiekben meddőséghez vezethetnek.