Diétabarát utazási térkép készült a magyar ételallergiások számára

Oldal nyomtatása

Biztosan sokan találkoztak már azzal a problémával ételallergiásként, hogy az interneten kinézett glutén- vagy laktózmentes étterem, ami egy nyaralás során akár életmentő fontosságú is lehet, a valóságban egyáltalán nem szolgált ilyen minősítést érdemlő finomságokkal, esetleg nem pont úgy, ahogyan az elvárható lett volna. Az ételallergia ugyanis sokak számára rendkívül szigorú étkezési szabályokra épül, ezáltal például egy késhegynyi finomliszt is problémát okozhat.

Itt a segítség!

Emiatt üdvözölendő kezdeményezés annak a bloggernek az ötlete, aki úgy döntött pár hónappal ezelőtt, hogy maximálisan az ételallergiások közösségére alapozva elkészít egy diétabarát utazási térképet, mely leginkább a magyarok dolgát könnyíti meg, ha utazni szeretnének. Méghozzá nemcsak belföldi-, hanem külföldi utazások esetén is kitűnő alternatívát nyújthat a térkép, mely tiszteletben tartja azt, hogy sokak számára a mentes étkezés gyakran nem választás kérdése.

Bár tény és való, hogy rengetegen a divat miatt követnek például gluténmentes diétát, de valakinek nagyon súlyos panaszai lesznek már attól is, ha egy kevéske liszt vagy tej kerül az ételébe. Hogy az ételallergiások is probléma nélkül érkezhessenek, elindult egy hiánypótló diétabarát térkép, mely jelentős segítséget nyújthat azoknak, akik tanácstalanok az étteremválasztás tekintetében.

Miért jó a diétabarát térkép?

Erre a kérdésre nem lehet egy szóban válaszolni, így inkább nagy vonalakban bemutatnánk a Travel Kollázs kezdeményezését, mely egy nyilvános adatbázis. Ez nemcsak azt jelenti, hogy bárki hozzáférhet a térképen a bejelölt ételallergiásokat kiszolgáló helyekhez – melyek között éttermek, kávézók, pékségek, sőt szálláshelyek is megtalálhatók –, hanem azt is, hogy bárki küldhet be ajánlásokat a szerkesztők számára egy kapcsolódó űrlapon.

Ha tehát nyaralni voltunk, és cukormentes, gluténmentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes, netán paleo vagy vegán vendéglátóhellyel találkoztunk, rögtön jelezhetjük egy kis vélemény társaságában, és nemsokára már a többi ételallergiás is könnyedén megtalálhatja, ha egy megbízható helyet keres a közelben.