Egyre divatosabbak a mentes ételek, de nem mindig előnyösek

Oldal nyomtatása

A diéták korát éljük manapság, így világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a legkülönfélébb mentes ételek, melyek bizonyos összetevőket nem tartalmazzák. Cukor-, glutén-, laktóz-, szója-, tej-, tojás-, mogyoró- és még napestig lehetne sorolni azokat a hangzatos megnevezéseket, melyek a különféle mentes ételek csomagolásaira vannak írva. Bár sokan úgy vélik, hogy ezek eredendően jó dolgok, azonban nem árt vigyázni velük!

Nő a mentes ételek iránti kereslet

Az utóbbi években drasztikus növekedésnek indult a kereslet világszerte a különféle mentes élelmiszerek iránt, ezáltal vannak olyan országok, ahol ma már 30 százalékkal többet adnak el glutén- vagy cukormentes élelmiszerből, mint a normál változatból. Ez a trend pedig természetesen hazánkban is megfigyelhető, és bár főként a cukormentes vagy zsírszegény ételek élvezik a legnagyobb figyelmet, ellenben a glutén- és a laktózmentes termékekre szintén egyre jelentősebb a kereslet.

Mindez nem jelenti azt, hogy egyre növekszik a különféle élelmiszerintoleranciától szenvedők aránya – hiszen az efféle termékeket leginkább nekik találták ki –, sokkal inkább azt, hogy egy tévhit jóvoltából egyre többen tulajdonítanak pozitív egészségügyi hatást ezeknek az ételeknek. Ez nyilván sok esetben igaz is, hiszen a cukor- vagy a szójamentes termékek valóban azoknak is indokoltak lehetnek, akik nem cukorbetegek, illetve nem allergiásak a szójára, de például a gluténmentes ételek fogyasztása egyáltalán nem ajánlott azoknak, akik nem gluténérzékenyek.

Ezt a kutatási adatok is rendre alátámasztják, és valamiért a gluténmentes termékeket hozzák ki a legkeresettebbnek, de a statisztikák alapján kijelenthető, hogy már Magyarországon is sokkal több gluténtól megszabadított élelmiszer fogy, mint amennyire a gluténérzékenyeknek szükségük lenne. (Érdekesség, hogy a laktózmentes termékek esetében normális a helyzet!) Ennek az oka az, hogy főként a celebek és a hírességek hatására egyre többen kezdenek gluténmentes diétába, annak ellenére is, hogy ettől egyáltalán nem várható fogyás.

Nézzük a jó oldalát

Merthogy van jó oldala, és ez nemcsak abban keresendő, hogy több pénz landol az élelmiszergyártók zsebében, sokkal inkább abban, hogy a kérdéses keretszámok alapján kijelenthető: világszerte növekedést mutat a fogyasztói tudatosság is, avagy a vásárlók nemcsak megveszik az egyes termékeket, hanem a csomagoláson lévő dolgokat is elolvassák. Ez a változás természetesen az élelmiszeripart is változásra ösztönözte, ennek megfelelően egyre nagyobb számban jelennek meg a mentes készítmények a boltok polcain, noha tény és való, hogy ezek többsége még csak a cukorra és a zsírra koncentrál.

Azért problémát is okozhat

A mentes élelmiszerek divatja ugyanis rengeteg problémát idézhet elő hosszabb távon. Tudományos kutatások igazolják ugyanis, hogy ha az emberek kiveszik a táplálkozásukból a gabonaféléket csak azért, mert úgy vélik, hogy ez pozitív hatást gyakorolhat a számukra, az jelentős mértékben megnövelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ennek a hátterében főleg az alacsony rostbevitel állhat, mely a gabonafélék elhagyásával sokaknál minimalizálódik, és hosszabb távon az anyagcsere lassulását, elhízást eredményezhet, vagyis éppen ellenkezőjét annak, amit sokan a gluténmentes táplálkozástól várnak.