Egyre nagyobb üzlet a gluténmentes táplálkozás

Oldal nyomtatása

Minden időszaknak megvannak a maga táplálkozási trendjei, ami alapjaiban képes befolyásolni a közízlés mellett az élelmiszeripart is. Napjainkban a gluténmentes és minden más egyéb mentes élelmiszerekben így egyre nagyobb üzlet van, de a cukor és a zsír ellen folytatott közdelem, sőt a vaj előtérbe kerülése is alapvetően meghatározza, hogy milyen élelmiszerekkel találkozunk a boltok polcain, illetve milyen irányban fejlődik tovább az élelmiszeripar.

Elképesztő átalakulás

A táplálkozási trendek ugyanis folyamatosan újabb és újabb kihívást adnak az élelmiszerek előállítóinak, valamint a kereskedőknek egyaránt, ezáltal a gyártás és úgy általánosságban a kereslet sokkal jobban meghatározza ezt a szegmenset, mint például az emberek étvágya. A Financial Times jelentése szerint így a múltban jelentősen megnövekedtek a glutén- és GMO-mentes élelmiszerekből származó bevételek, ami nem meglepő, hiszen a nagy gyártók egyre több pénzt fektetnek az ilyen termékekbe.

Ennek hatására elképesztő átalakulás ment végbe az élelmiszeriparban, így a gabonafogyasztás például soha nem látott mélységekbe csökkent vissza. Ez nem az első eset, volt már példa hasonlóra, így az ezredforduló környékén például az Atkins-féle szénhidrátmentes diéta volt. Hogy mekkora hatással járt, azt jól mutatja, hogy míg 1997-ben az egy főre eső gabonafogyasztás meghaladta a 147 fontot az USA területén, addig 2015-ben már ez az érték csak 133 font volt, a gluténmentes étrend miatt pedig a csökkenés folyamatos és drasztikus.

Ma már nem csak a lisztérzékenyek esznek gluténmentes ételt

Michael Detlefsen, a torontói Pomegranate Capital igazgatója szerint évekkel ezelőtt kifejezetten a lisztérzékeny embereknek álmodták meg a gluténmentes ételeket, azonban kereslet az évek folyamán jelentősen megnövekedett. Ennek hatására egyre jelentősebb befektetések, egyre nagyobb bevételek vannak ebben az iparágban, a sok innováció révén pedig eljutottunk oda, hogy a gluténmentes ételek is egyre ízletesebbek lettek, néhányukat ez alapján ráadásul már meg sem lehet különböztetni a hagyományos változatoktól.

Mivel a kereslet folyamatos növekedésben van, az élelmiszergyártók folyamatosan növelték a mentes élelmiszerek mennyiségét, és egyelőre a spekulációk szerint nincs olyan hatás, mely képes lenne megállítani a folyamatot. Ezt a hatást erősíti, hogy egyre több cég próbálkozik gluténmentes finomságok előállításával, hol babbal, hol lencsével vagy éppen rizzsel helyettesítve a gabonaféléket.

A cukoriparnak nagy veszteség lehet az új trend

Bár a gabonaételek gyártói is megérezhetik majd az átalakulást, azonban az előrejelzések szerint a cukoripar érezheti majd meg a leginkább az egészséges életmódhoz kapcsolódó változásokat. Folyamatosak a kampányok, az elhízás ellen folytatott gyakran állami kezdeményezések, aminek jóvoltából drasztikusan visszaszorult a cukorfelhasználás. Olyannyira, hogy 2016-ban 17 cent alá esett fontonként a cukor ára, ami a háborús időkhöz hasonló helyzet, a négy évvel korábban ismert árnak mindössze a harmada.

Az élelmiszeripar képviselői szerint az emberek egészsége tekintetében talán pozitív a trend, ugyanakkor a gazdasági fejlődést erőteljesen korlátozza, ami esetünkben alighanem másodlagos szempont, hiszen elsődlegesen bizonyára mindenkit a saját egészsége érdekel, és nem az, hogy milyen autóval járkál vagy okostelefont nyomkod éppen. A trend egyébiránt már a fejlődő államok piacain is érződik, a leginkább például a dél-amerikai régióban!