Ételallergiás hírességek, akikről garantáltan nem tudtad, hogy azok

Oldal nyomtatása

Az ételallergia bizonyos szinten majdnem minden embernél megfigyelhető. Talán nem is él olyan a Földön, aki minden ételt képes elfogyasztani úgy, hogy az legalább enyhe allergiás reakciókat ne váltson ki nála. Csalánkiütés, hasfájás, hasmenés, bőrpír, esetleg puffadás, csak néhány jellemző tünet a sok közül, ami arra enged következtetni, ha a szervezetünk intoleráns bizonyos ételekkel szemben. Hogy milyen jelentős a probléma, azt jól mutatja, hogy a statisztikák szerint világszerte mintegy 400 millió ember szenved ételallergiától.

Nem meglepő ezek után, hogy rengeteg világsztár és híresség is ebbe a csoportba tartozik, hiszen ilyen térten ők is csak emberek. Hogy mégis kik ők, akikről biztosan tudjuk, hogy allergiások bizonyos ételekre vagy összetevőkre?

Kezdjük a mogyoróallergiával, mely mindközül az egyik legveszélyesebb. Kevesen tudják például de Kelly Clarkson, az ismert énekes, Serena Williams, teniszező, Joshua Jackson, a Dawson és a haverok sztárja, sőt még Barack Obama lánya, Malia Obama sem fogyaszthat semennyi mogyorót sem. Az elhangzott nevek közül Joshua Jackson esete a legsúlyosabb, akinek minden csonthéjast kerülnie kell, így például diót sem ehet. Ebből gyakran volt már problémája, 2011-ben egyszer még kórházba is került anafilaxiás sokk miatt.

Bár a mogyoróallergia kifejezetten ismert probléma, azért rengeteg esetben egészen hétköznapi élelmiszerek vagy alapanyagok is okozhatnak súlyos problémát az emberek között. Steve Martin, az ismert színész, valamint Halle Berry színésznő például képtelenek elfogyasztani a legtöbb tengeri gyümölcsöt, így például a kagylótól mindketten rosszul vannak. Drew Barrymore színésznő viszont például a fokhagymára allergiás, így nagyon körültekintőnek kell lennie, ha étterembe megy, vagy ha kedvenc hobbijának, a főzésnek hódol.

Bár leginkább botrányairól híres, de Miley Cyrus is az ételallergiások táborát erősíti. Az énekesnő például a fahéjra allergiás, és bár nagyon szereti a fahéj illatát, azonban ha valami fahéjas dolgot eszik, akkor kipirosodik a bőre, és szörnyen viszketni kezd. Ha mindez nem elegendő, a sztár egyben laktóz- és gluténérzékeny is, tehát nagyon speciális diétán él, emiatt ilyen vékony, és nem azért, mert anorexiás, ahogy rengetegen pletykálták már korábban. Miley egyébiránt sokat kampányol a gluténmentes táplálkozás mellett, szerinte vele csodákat tett, mióta nem eszik ilyesmit.

Szintén a laktózérzékenyek táborába tartozik Lionel Richie! A híres énekes sokáig fogyasztott tejet, amitől rengetegszer felpuffadt, hasgörcsöt kapott és fáradtságra is panaszkodott, mígnem elment egy kivizsgálásra, ahol kiderült a betegségre. A világ egyik leghíresebb gluténérzékenyének címére pedig alighanem Victoria Beckham pályázhatna. David Beckham felesége, a Spice Girls egykori tagja, aki ma már híres és ismert divattervező sokak szerint csak azért hagyta el a glutént, mert szeretné megőrizni híresen vékony alakját. Ez azonban nem igaz, Victoria Beckham ugyanis nagyon rosszul volt, ha glutént fogyasztott, így nem volt más választása, minthogy elhagyja ezeket az ételeket.