Éveken át titkolta a skót hentes, hogy húsmentes életmódot folytat

Oldal nyomtatása

Hogy ki és miért dönt a húsmentes életmód mellett, az számtalan tőről fakadhat. Van, aki eredendően képtelen elfogyasztani a húsételeket, mert allergiás a hús valamelyik összetevőjére. Sokkal többen vannak, akik inkább az egészséges táplálkozás miatt döntenek a hús megvonása mellett, és egyre nagyobb az a tábor, akik az állatvédelemből kifolyólag hagyják el az állati eredetű ételeket.

Hogy Brian Kavanagh pontosan melyik kategóriába sorolható, azt talán még ő maga sem tudná megmondani, ugyanakkor valahol talán mindegyikbe, hiszen a skót férfi már gyermekkora óta hentesként dolgozott, gyakorlatilag beleszületett a szakmába, lévén mindössze 16 éves volt, amikor munkát vállalt a családi hentesboltban.

A nagy váltás

Brian életében azonban jelentős változások történtek 16 éves kora óta. Először is megszűnt a családi húsbolt, aminek hatására egy Morrisons szupermarketbe került, ahol a húspultnál több kollégával együtt dolgozott, de közben megházasodott, sőt gyermekei is születtek, a legnagyobb váltás azonban, hogy Brian vegán életmódra váltott. Méghozzá a legnagyobb titokban!

Aki nem tudná, a vegán életmód a teljes húsmentességet jelöli, sőt mi több, az ember ilyenkor semmiféle állati eredetű táplálékot sem vesz magához, tehát a tojást, a tejtermékeket, de még a mézet is kiveszi az étrendjéből. Bár Brian családja világ életében húst-hússal evett, azonban amikor a férfi megismerkedett a feleségével, vele együtt a vegetarianizmust is felfedezte. Bár a nő akkor még nem volt vegán, később tovább szigorított életmódján, noha ezen az úton akkor férje még nem követte őt.

Brian tehát ugyanúgy hordta haza a húst a családnak, a feleség el is készítette azt neki és a gyermekeknek, azonban egyre nehézkesebbé vált a külön étrend, sőt egyre szimpatikusabbá a hentes számára több húsmentes étel. Ennek megfelelően egyre többször döntött a család úgy, hogy az egyszerűség kedvéért inkább mindannyian vegán ételeket egyenek, ami annyira megtetszett neki, hogy apránként elhagyta a húsételeket.

Ehhez azonban szüksége volt egy kis segítségre is, ezáltal megnézte Shaun Monson 2005-ben készült Earthlings című dokumentumfilmjét, melyben az élelmiszeripar és az állatok kizsákmányolása a központi téma. Ez volt az a pont Biran életében, amikor azt mondta, hogy soha többé nem akar húst enni, de mivel máshoz nem értett, a hentespult mögé így is minden nap be kellett állnia.

A nagy titkolózás

Brian azonban úgy döntött, hogy a kollégái előtt titokban tartja döntését, mert attól félt, hogy ha felfedi vegán kilétét, teljesen kigúnyolnák őt, ezért húsra emlékeztető ételeket vitt magával a munkába, de az élete egyre nehezebbé vált. Nem is annyira kollégái miatt, mint a tényleges munka miatt, hiszen nem tudott többé egy darab húsként tekinteni az árukra, mindegyikben egy-egy állatot látott, ezért amint megtalálta a megfelelő alternatívát, azonnal felmondott.

Ennek az oka az volt, hogy lehetőséget kapott vegán hentesként dolgozni, ezáltal olyan húsra emlékeztető, de maximálisan növényi alapú termékeket árusítani, melyek a sonkára, a szalonnára vagy a hamburgerre hasonlítanak. Ma már az egész család húsmentes életmódot folytat, és mint Brian kiemelte: életében nem volt még olyan fitt, energikus és egészséges, mint amióta vegán étrendet követ, sőt mi több, egész életében pattanásos bőrtől szenvedett, de mióta csak zöldségeket eszik, ez a problémája is megszűnt.