Extrém esetben szervátültetést is szükségessé tehet a gluténérzékenység

Oldal nyomtatása

A gluténérzékenység bár elsőre nem tűnik túl súlyos betegségnek, hiszen csak egy ételallergiaként definiálja az orvostudomány, azonban amíg nem kerül felismerésre, és nem válik általános gyakorlattá a gluténmentes étrend, addig óriási galibákat is okozhat. Nem véletlenül hasonlítják a lisztérzékenységet a kaméleonhoz, hiszen sokszor a tünetek és maga a betegség is más, általában nagyobb vagy veszélyesebbnek tűnő problémák mögé bújik.

Miért okoz nagy bajt a gluténérzékenység?

Ezzel csak egyetlen probléma van: a cöliákia mindeközben lassan, de annál magabiztosabban károsítja az emberi szervezetet, azon belül is leginkább a bélbolyhokat, aminek hatására alaposan leromlik a tápanyagok felszívódása. Ennek hatására nemcsak a tápanyagok, hanem a vitaminok és az ásványi anyagok sem tudnak megfelelően felszívódni, ami gyermekkorban kiemelkedően, de felnőttkorban is komoly gondokat idézhet elő.

Idejekorán történő felismerése mégis főként a gyermekeknél kifejezetten lényeges, még ha ez nem is túl egyszerű, hiszen a probléma sokszor olyan általános tünetek mögé bújik, mint a fáradékonyság, a levertség, a vékonyszálú haj, a csontfejlődés elmaradása, de akár az általános fejlődés elmaradását is ide lehet sorolni. Persze az alhasi panaszok, a hascsikarás, hasfájás, haspuffadás, hányinger, de a vérszegénység egyaránt a felszívódási zavarokra utalhat vissza.

A gluténérzékenység rejtőzködése azért fordulhat elő, mert még egy teljes spektrumú laborvizsgálat is csak azt tudja kimutatni, hogy hol van a probléma, de azt, hogy mi okozza mindezt, arra az eredmények nem adnak magyarázatot. A legtöbbször ilyenkor megy a kísérletezés, a tonnányi gyógyszer, a szűrővizsgálatok és az orvosok váltogatása, és ha szerencsénk van, akkor egy-két hónapon belül megszületik a diagnózis. Csakhogy sok esetben ez késő lehet.

Akár szervátültetés is lehet belőle

Bár elsőre talán drasztikusan hangzik, hogy egy közönséges ételallergia képes akár súlyos szervi problémákat is előidézni, de érdemes megjegyezni, hogy a gluténérzékenység egy autoimmun betegség, ami bármelyik szervre ráhúzódhat. A glutén hatására ugyanis a szervezet egy speciális ellenanyagot termel, mely képes arra, hogy lerakódjon a szervezetben, ezáltal a szívben, a vesében, az agyban, de akár még a pajzsmirigyben is, ahol nagyon súlyos gondot idézhet elő.

Nem egyszer volt már példa rá, hogy a rejtett lisztérzékenység hatására egy páciensen szívátültetést kellett végrehajtani, mert az úgynevezett IgA-ellenanyag olyan jelentős mennyiségben rakódott le a szívében, hogy az szívelégtelenséget idézett elő, ami olyan súlyos volt, hogy már csak a szívátültetéssel lehetett megmenteni az életét. Nyilván ezt megannyi probléma előzte meg, de annyira általános, annyira más problémákra utaló tünetek voltak ezek, hogy az orvosoknak eszébe sem jutott gluténérzékenységre gyanakodni.

A cöliákia ugyanis előidézhet a szokásos emésztőszervi problémákon túl közvetett vagy közvetlen módon pajzsmirigyproblémákat, terméketlenséget, de még szűnni nem akaró, hólyagos kiütéseket is többek között. Gyanú esetén csak egy speciális vérvizsgálat alkalmas arra, hogy kimutassák a gluténérzékenységet, de sokszor ez sem elég, így szükség lehet egyéb vizsgálatokra, ezáltal például endoszkópiára vagy vékonybélből vett mintákra is a teljes diagnózishoz.