Ezeket a növényi tejeket használhatjuk főzéshez laktózérzékenyként

Oldal nyomtatása

A laktózérzékenységet bár nagyon sok helyen nem veszik komoly problémának vagy betegségnek, azonban rengeteg kellemetlenséget idézhet elő az emberi szervezetben, hosszabb távon pedig kifejezetten súlyos betegségek írhatók fel a számlájára. Emiatt rendkívül lényeges lehet, hogy megtanuljunk laktózmentesen élni és étkezni, ami sokak számára közel sem olyan egyszerű.

Merthogy a tej a magyar konyha egyik alapvető élelmiszere. Elképzelhetetlen nélküle a puding, a mákos guba, de még a krumplipüré is, hogy a tejbegrízt meg se említsük már. Ezekről sokan lemondanak, mert laktózérzékenyek, vagy éppen vegánok, és nem fogyasztanak állati tejet, azonban aggodalomra semmi ok, ma már rengeteg kiváló növényi italt, növényei tejet kaphatunk a boltok polcain, melyek kitűnőek alternatívának. Mik a lehetőségek?

Szójatej

A szójatejtől sokan félnek, mert rengeteg benne a hormonális összetevő, ami valóban árthat az egészségnek főleg gyerekkorban, de néha-néha egy-egy pohárkával biztosan nem okoz majd különösebb problémát. Pláne, mert rengeteg benne a fehérje, és olyan az állaga, hogy szinte minden receptben kiválthatja a tehéntejet, tehát ha valami nem az igazi tej nélkül, ez kitűnő alternatíva lesz.

Mandulatej

A mandulatej önmagában is az egyik legfinomabb és legédesebb növényi tej, melynek enyhe mogyorós utóíze főként édesebb ételekhez, kávéhoz, kakaóhoz teszi alkalmassá. Sütéshez és főzéshez egyaránt ideális, kiváló alapanyag krémesítéshez, egyedül a sós ételekhez nem mindig szerencsés, a krumplipürét például alaposan el lehet rontani vele, és bármilyen tejalapú mártást.

Zabtej

A zabtej nagyon krémes és természetes ízvilággal rendelkezik, kevésbé édes, mint a mandulatej, így kitűnő lehet szinte bármilyen tejes recept elkészítéséhez. Édeskés jellege miatt ezt is főként süteményekhez ajánlják, de aki sóval ellensúlyozni tudja, az istenien krémes krumplipürét készíthet belőle, sőt rántásokhoz és egyebekhez is ideális megoldás lehet.

Kókusztej

A kókusztej alighanem a leginkább karakteres ízű növényi tej, mely rögtön felismerhető, hiszen a kókuszt mindenki szereti, ízét könnyedén azonosítja. Mivel rendkívül erőteljes aromával rendelkezik, bármihez is adjuk hozzá, már kisebb mennyiségben is rögtön kiérezni az ételből, ha tehát nem tudjuk elképzelni, hogy milyen lehet kókuszos utóízzel a mákos guba – segítünk, egyenesen isteni –, akkor inkább ne kísérletezzünk vele. A legkedveltebb alapanyag kókuszos és tejes alapú sütikhez, de müzlik és smoothie-k alapjaként egyaránt jól megállja a helyét. Nem elhanyagolható, hogy önmagában is jó választás, miközben állaga egy kicsit a félzsíros tehéntejet idézi fel.

Rizstej

A rizstej a legkönnyebben beszerezhető, és általában a legolcsóbb alternatíva is, ha növényi italt keresünk magunknak. Rendkívül könnyed hatása mellett enyhén édeskés ízű, emiatt érdemes úgy kalkulálni vele, hogy az ételek ízét is rendszerint édesebbé teszi. Sokan előszeretettel fogyasztják önmagában, de müzlik és gabonapelyhek kedvelt kiegészítője is egyben, krémesítésre és meleg italok – például kakaók – készítésére viszont nem a legjobb alternatíva, mert túl könnyed állaggal rendelkezik.