Ezért lehet veszélyes az eltúlzott szójafogyasztás

Oldal nyomtatása

A szója az elmúlt néhány évben kiemelkedően fontos tápanyaga lett az emberiségnek. Különösen a vegetáriánusok körében nagyon népszerű, és kis mennyiségben valóban fontos élelemforrás, kiválóan helyettesíthet nagyon sok összetevőt a húsételekből, azonban egyre több kutatás és vélemény lát napvilágot arról, hogy a túlzott mértékű szójafogyasztás milyen negatív hatásokkal járhat a szervezetre nézve.

Fontos kiemelni azonban, hogy sokan úgy fogyasztanak szóját, hogy még csak nem is tudnak róla. Ez különösen azok számára okoz problémát, akik allergiásak erre a növényre, és szójamentes étrendet követnek, hiszen rengeteg allergén található meg bennük, de az FDA, avagy az amerikai élelmiszerbiztonsági hatóság az elmúlt években számtalan ajánlását visszavonta, ami a szójafogyasztáshoz kapcsolódott. Legutóbb éppen azt, hogy a szójatermékek segítenek csökkenteni a szívbetegség kialakulásának esélyét!

Mérsékelten nem káros

Ezt sikerült fokozni tavaly egy olyan tanulmánnyal, mely közel 170 tudományos kutatásra építve összefoglalta, hogy milyen veszélyei vannak a szójafogyasztásnak. Mint ebből az anyagból kiderült, az FDA is elismerte, hogy mérsékelt mennyiségben a szója nem káros, hiszen sok zsír, rost, vitamin és ásványi anyag található benne, tehát heti néhány esetben egy tofu, vagy a szójatej fogyasztása kifejezetten egészséges lehet, pláne akkor, ha a vörös húsok és más egészségtelen, zsíros fehérjeforrások helyettesítése a cél.

Ha ez valóban így van, akkor miért kell kivenni az étrendből a szóját? Mert rengeteg olyan anyag is megtalálható a szójában, melyek kis mennyiségben nem, de nagyobb mértékben és huzamosabb fogyasztás esetén súlyos problémákat idézhetnek elő a szervezetben, ehhez pedig még csak allergiásnak sem kell lennünk a növényre.

Milyen problémákat okozhat a sok szója?

Bár számos, egyelőre még bizonyítatlan hatásról írnak a különféle cikkek világszerte, azonban azt már a tudomány is alátámasztotta, hogy az eltúlzott szójafogyasztás negatív hatást gyakorol a pajzsmirigy működésére, emiatt gyakori álmosság, székrekedés, valamint a pajzsmirigy duzzanata alakulhat ki. A szója ezen felül bizonyítottan sok ösztrogént tartalmaz, amivel képes férfiaknál és nőknél is felborítani a hormonháztartást. Az arra érzékenyeknél például naponta kétcsészényi szójatej is elegendő lehet ahhoz, hogy egy-két hónap alatt késleltesse a menstruációt.

Sőt mi több, a szójában olyan enzimeket is izoláltak, melyek megtámogatják a mellrák kialakulásához vezető folyamatokat, miközben a fitoösztrogének a férfiakra sem gyakorolnak túl jó hatást. Hosszabb távon terméketlenség, prosztatarák, mellnövekedés, elhízás, izomsorvadás és az izomerő csökkenése járhat azzal, ha éveken át minden nap fogyaszt valaki szóját. Mindez természetesen korántsem a teljes lista, hiszen a túl sok szójatermék bevitele még egy sor más, egyelőre azonban még kutatás alatt álló problémát segíthet elő az emberi szervezetben.

Miért érdemes mégis szóját enni?

Mert az egyetlen olyan növényi fehérjeforrás, ami képes arra, hogy biztosítsa a szervezet megfelelő működéséhez a kilenc esszenciális aminosavat. Magyarul helyettesíthetjük vele a tojás- és a húsfogyasztást, ami sok vegán étrendet folytató személy számára elengedhetetlen. Elegendő mindössze egy nagy tányér szójabab ahhoz, hogy a napi fehérjeszükségletünket teljes egészében fedezni tudjuk, méghozzá koleszterin- és zsírmentes formában. Az egyetlen probléma, hogy a fentiek ismeretében a teljes átállás nem javasolt, sőt a szakemberek egyre inkább a szójamentes étrendet ajánlják mindenkinek.