Főzés tojás nélkül? Sokszor egyszerűbb, mint gondolnád!

Oldal nyomtatása

Az ételallergiák közül a leggyakoribb minden kétséget kizáróan a tojásallergia, mely általában gyermekkorban már kialakul, de ritka esetekben felnőttkorban is megjelenhet. Az allergia kezelésének egyetlen módja, ha tojásmentes diétát tartunk, vagyis kivonjuk étrendünkből a tojást, amiről sokan úgy vélekednek, hogy szinte lehetetlen főzni és élni nélküle, olyan sok élelmiszerben megtalálható. A valóságban azonban szerencsére nem ennyire drasztikus a helyzet!

Ami sokkal nagyobb probléma!

Mint köztudott, a tojásallergia lényege, hogy szervezetünk a tojás valamelyik összetevőjét, rendszerint az egyik fehérjéjét olyan anyagként ismeri fel, ami ellen fel kell lépnie, vagyis az immunrendszer azonnal antitest termelésébe kezd. A tojásérzékenység kapcsán azonban sokkal nagyobb probléma, hogy nemcsak a tojásfehérje nem fogyasztható el, hanem a sárgája sem, sőt mi több, olyan kellemetlen keresztallergiák alakulhatnak ki, melyekre nem is gondoltunk volna.

Példának okáért rengeteg olyan tojásallergiás ismert, aki nem fogyaszthatja el egyetlen szárnyas tojását sem – tehát nemcsak a csirke, hanem a fürj vagy a pulyka tojása is tiltott –, sőt mi több, a szárnyasok húsára és tollára is érzékenység alakulhat ki. Bár a húsra való allergiás reakciók ritkák, a tojásallergiásoknak számolniuk kell vele, és ez alaposabban megnehezítheti a helyzetünket, ha főzésről van szó.

Amit mindig tartsunk be!

Hogy tojás nélkül főzzünk, az alapvetően nem egy lehetetlen feladat, de óriási odafigyelést igényel. Különösen igaz ez gyermekek esetében, lévén tojásmentes étrend mellett a tojásallergia teljes egészében kinőhető, ehhez azonban fontos, hogy a szervezettől éveken át távol tartsuk az allergénanyagot. Hogy ezt elérhessük, minden egyes élelem esetén pontosan át kell tanulmányozni az összetevőket, hogy még csak véletlenül se tartalmazzanak tojást vagy tojásport, ami nem egyszerű, hiszen szinte minden édességben és tésztafélében, sőt a legtöbb készételben található tojás.

Hasznos tippek a tojásmentes főzéshez

Érdemes megfogadni a tojásmentes életmód kialakításához néhány rendkívül hasznos és fontos tanácsot, így többek között például azt, hogy hiába főzzük vagy sütjük meg a tojást, az allergénanyagok csak átalakulnak benne, de el nem távoznak. Akadnak tojásallergiások, akik sült tojásnál például nem produkálnak kellemetlen tüneteket, azonban főként gyerekeknél nem érdemes kísérletezni vele.

Lényeges továbbá, hogy a tojásmentes étrend esetében nem kell hanyagolni a tésztaféléket, elegendő lesz csak durumliszből készült változatokat választani, melyek mindig tojásmentesek. Ugyanúgy a panírozott ételekről sem kell lemondani, tojás helyett ilyenkor egyszerűen tejet használunk, a végeredmény ugyanolyan jó, ha nem jobb lesz. Ha saját magunk készítünk tésztát, a kukoricaliszt jó választás, hiszen kellemesen sárgás színárnyalatot kap, azonban soha ne kísérletezzünk más szárnyasok tojásával, mert bár vannak, akik a fürjtojást például gondtalanul meg tudják enni, de az sem zárható ki, hogy még hevesebb reakciót vált ki szervezetükből, mint a hagyományos.

A tojás helyettesíthető ráadásul loprofinnal és feminivel, melyek kifejezetten tojáshelyettesítő porok, de a kukorica és a burgonya keményítői szintén szerencsés választásnak bizonyulhatnak. Főzéskor a tojás sok esetben kihagyható – például linzertésztából –, vagy ha tapasztó, állagjavító szerepe van a receptben, akkor ugyanolyan mennyiségű krumpli felhasználása lehet jó alternatíva.