Glutén- és laktózérzékenyeknek nyújt segítséget egy új magyar fejlesztésű applikáció

Oldal nyomtatása

Aki glutén- és laktózérzékenységtől szenved, esetleg húsmentes életmódot folytat, az bizonyára tisztában van vele, hogy milyen nehezen lehet megfelelő éttermet találni egy kiadós étkezéshez. Amennyiben nekünk is rendszeresen problémát okoz mindez, most egy új magyar okostelefonos applikáció, a Freezon próbál meg segítséget nyújtani ebben.

A magyar fejlesztésű alkalmazás lényege, hogy a gluténra és a laktózra allergiás emberek, valamint a vegetáriánusok könnyedén találhassanak maguknak a közelükben olyan éttermet, pékséget vagy kávézót, ahol lehetőségük nyílik speciális étrendjükhöz igazodó ételeket fogyasztani. Az applikációt bár szegedi fejlesztők készítették, azonban nemcsak a városban működik, hanem az ország bármely pontján, így ha távolabbi nyaralást tervezünk, akkor is kaphatunk tőle segítséget.

Az applikáció lelkét egy nyitott adatbázis adja, ami lehetőséget kínál arra, hogy bármelyik éttermet feltölthessék a felhasználók, külön megjelölve, hogy hol figyelnek oda különösen az ételintoleranciától szenvedőkre. Sőt mi több, a listázás mellett rögtön véleményeket is lehet olvasni az éttermekről, vagyis néhány perc alatt könnyedén eldönthetjük, hogy valóban igazak-e azok az állítások, melyeket az adott vendéglátó-ipari egység magáról feltöltött.

Az alkalmazás segítséget nyújthat minden mentes étrendet követőnek, ezáltal a glutén- és laktózérzékenységtől szenvedők mellett a cukormentes és húsmentes ételeket kínáló helyeket szintén szűrni lehet vele, sőt a tojásallergiától szenvedők, netán a paleo diétát követők egyaránt megtalálhatják benne számításaikat. A fejlesztők által összeállított adatbázishoz bárki, akár éttermek is javasolhatják magukat felvételre, azonban minden esetben csak egy ellenőrzés után kerülhetnek fel a listára.

A Freezon segítségével lehetőségünk nyílik különválasztani, hogy milyen intoleranciától szenvedünk, ennek megfelelően úgy válogathatjuk ki a közelünkben megtalálható helyeket, hogy célirányosan a mi étrendünkre keresünk rá. Természetesen lehetőségünk nyílik közvetlenül, kizárólag kulcsszavakra is szűrni, ezáltal ha csak gluténmentes vagy csak vegán éttermet keresünk, akkor is hamar eredményre bukkanhatunk.

Az applikáció már ingyen letölthető a Play Áruházból Androidra, de hamarosan iOS-re is elkészítik majd.