Glutén- és laktózmentes diéta miatt halt meg egy 7 hónapos kisfiú

Oldal nyomtatása

A glutén- és laktózmentes étrend kapcsán rengeteg esetben felhívták rá a figyelmet a táplálkozási tanácsadók, hogy vagy feleslegesek, vagy rendkívül veszélyesek azok számára, akik nem allergiásak egyik összetevőre sem. Különösen egy kisbaba számára pedig felelőtlenség, sőt egyenesen őrültség ilyen diétát összeállítani!

A modern diéták őrülete miatt kellett meghalnia ugyanis egy mindössze 7 hónapos kisbabának is, akinek „felvilágosult” szülei, avagy Sandrina és Peter úgy gondolták, hogy az lesz a legjobb, ha a gyermek csak glutén- és laktózmentes élelmiszert kap tőlük, hovatovább semmiféle állati eredetű ételt, csak növényi tejet. Bár a kisfiú kapott élelmet, ezek nem szolgálták az egészséges fejlődését, emiatt rendkívül alultáplált volt, így halálakor alig érte el a 4 kilót.

Ez alig a fele annak, amit egy 7 hónapos kisbabának el kell érnie, de a boncolás során az is kiderült, hogy a gyermek teljesen kiszáradt, sőt a gyomra is üres volt, amikor elhunyt. A szülőkkel folytatott bírósági tárgyalás során kiderült, hogy bár a kisded a halál beállta előtt rengeteget sírt, az utolsó napon pedig már nagyon nehezen lélegzett, de mégsem gondolták azt, hogy orvoshoz kellene vinniük.

Mindez pedig nem a távoli keleten vagy Afrikában, hanem az Európai Unióban, Belgiumban történt. A bíróság szerint a pár saját egészségboltot üzemeltetett, ahol gyógynövényekkel és természetes eredetű dolgokkal foglalkoztak, és nem fogadták el a modern orvostudományt, így gyermeküket maguk diagnosztizálták és próbálták kezelni probléma esetén a saját boltjukban kapható termékekkel.

Mikor felismerték, hogy a kisbaba haldoklik, akkor sem kórházba vitték, hanem elautóztak vele az ország másik végébe, hogy egy homeopata segítségét kérjék. A szülők a bíróságon elmondták, hogy a kis Lucasnak normál táplálás esetén súlyos hasgörcsei voltak, ezért alternatív megoldásokat választottak ahelyett, hogy orvoshoz vitték volna, aki megfelelő tápszereket írt volna fel a picinek. A szülők egyenként több évig tartó szabadságvesztést is kaphatnak.