Gluténmentes ásványvízzel verik át a hiszékeny embereket

Oldal nyomtatása

Világszerte egyre nagyobb a gluténérzékenyek száma, ami mellett egyre többen hódolnak a gluténmentes diétának, amiről sokan úgy vélik, hogy kitűnő választás a fogyókúrához, de valójában csak egy rendkívül drága étkezési forma, amitől inkább hízunk, ha nem figyelünk oda. A divat azonban gyakran elad bármit, amire rásütik a gluténmentes címkét, ennek megfelelően például sokszor egészen eszement termékek is sikeressé válhatnak ilyen jelzővel.

Túl keveset informálódunk a gluténmentes termékekről

Olyan világot élünk, ahol a mentes termékeknek egyre nagyobb a divatja, ezáltal még akkor is sokkal sikeresebb lehet egy cukor- vagy gluténmentes termék, ha valójában csak a csomagoláson szerepelnek ezek a megkülönböztető jelzések, miközben az adott dolog lényegesen drágább, hovatovább az íze is rosszabb. A trend hátterében az áll, hogy egyre több helyről ömlik az egészséges táplálkozás ténye, ezáltal sokan különösebb utánajárás nélkül döntenek például úgy, hogy allergia nélkül is gluténmentes táplálkozást követnek.

Ennek az oka általában az, hogy az emberek csak hallomásból, részleges információkból döntenek bizonyos mentes ételek mellett, ezáltal nem olvasnak utána annak, hogy egy bizonyos termékkel milyen előnyök vagy hátrányok várnak rájuk. Így történhetett meg, hogy a tengerentúlon forgalomba kerülhetett, sőt mi több, részben még sikeressé is válhatott a világ első gluténmentes ásványvize, mely ráadásul még GMO-mentes, kóser és organikus is volt egyben.

Csupán egy jó marketingfogás volt az egész

Hogy mit tartalmazott valójában a Clara Gluten Free Water? Teljesen közönséges, mondhatni hétköznapi ásványvizet, amit ezekkel a jelzőkkel rövidtávon sikerre vittek, hovatovább már a kezdetben is sokkal magasabb áron tudtak eladni, mintha normál vízként hozták volna forgalomba a terméket. A víz ugyanis eleve nem tartalmaz glutént, ezáltal valóban nem hazudtak a gyártók a gluténmentes jelölés feltüntetésével, csupán egy hatásos marketinges trükköt alkalmazva növelték az eladásokat.

Példának felhozhatjuk a disznó- vagy a baromfihúst is, mely kapcsán az Egyesült Államokban törvény írja elő, hogy semmiféle hormont nem tartalmazhatnak. Néhány forgalmazó viszont ennek ellenére is nagybetűvel ráírja a termékre, hogy hormonmentes, amivel bizonyítottan meg tudják növelni az eladásokat.

A termék tulajdonságaitól leszünk boldogok

Kevin Lancaste, egy ismert közgazdász a történtek kapcsán elmondta, hogy az emberek körében általános, hogy nem egy adott termék birtoklásától, sokkal inkább annak tulajdonságaitól leszünk boldogabbak. Ez igaz az élet minden területén, ergo nem maga az autó ténye a fontos már a mai embernek – hiszen természetes, hogy mindenkinek van autója –, sokkal inkább a tulajdonságai, a márka, a szín, a teljesítmény és így tovább. Ezt pedig néhány vállalat tudatosan kihasználja a hangzatos reklámokkal és csomagolásokkal, és nemcsak az autóiparban, hanem az élelmiszeriparban ugyanúgy megfigyelhető ez a jelenség.

A csomagolással vagy a hangzatos szlogenekkel tehát előnyre tehetnek szert a vetélytársakkal szemben, esetünkben például a kérdéses víz jó ideig nem érhetett volna el sikert a népszerűbb termékek között, de a gluténmentes megjelöléssel rögtön hordani kezdték az emberek, mint a cukrot. Sőt mi több, ilyen megkülönböztetések esetén prémium árat is szabhatnak a vásárlók számára, hiszen az egészségesebb jellemzően mindig drágább.