Gluténmentes étkezési lehetőségek a magyar fesztiválokon

Oldal nyomtatása

Ha nyár, akkor fesztiválszezon! Magyarországon is több százezer ember masszív kikapcsolódása kötődik valamelyik kisebb-nagyobb fesztiválhoz, és ételallergiásként kifejezetten jó hír, hogy egyre több helyen odafigyelnek a mentes táplálkozásra. Különösen elterjedtek a gluténmentes és a cukormentes megoldások, ugyanakkor egyre több helyen találkozhatunk laktózmentes lehetőségekkel is.

Bár néhány nyugati országhoz viszonyítva még van hová fejlődnünk itthon, ugyanakkor szerencsére így se kell lemondanunk a nyári fesztiválozásról abban az esetben, ha valamire allergiások lennénk. Amennyiben fogalmad sincs, hogy még az idei szezonban, esetleg jövőre hová mehetnél úgy, hogy ne kelljen napokra lemondanod a kiadós és meleg étkezésről, akkor engedd meg, hogy a figyelmedbe ajánljunk pár programot, ahol garantáltan tudsz majd gluténmentesen étkezni.

Sziget Fesztivál

A Sziget Fesztivál a legnagyobb zenei fesztivál Magyarországon, így társrendezvényeivel, a Volt Fesztivállal és a Balaton Sounddal egyetemben lehetőséget kínál arra, hogy napjában többször is kiadósan étkezzünk. Sőt mi több, mivel rengeteg külsős étterem és étkezde pakol ki ilyenkor a helyszínre, általában még válogatni is tudunk a palettáról, tehát a különleges ételek vagy a külföldi konyhák kedvelői sem maradnak éhesen.

Gourmet Fesztivál

A Gourmet Fesztivál a legnagyobb és legismertebb magyar gasztronómiai fesztivál, ahol természetesen korántsem csak a hazai konyhaművészetből csemegézhetünk, hiszen ilyenkor a legkülönfélébb országok sztárséfjei érkeznek azért, hogy megismertessék a világgal saját finomságaikat. Egy ilyen eseményről egyszerűen nem hiányozhatnak a különféle mentes ételek sem, ezáltal aki a fesztivál időpontjában – általában minden év májusában van – ellátogat a Millenárisra, az garantáltan igazi gasztroutazáson vehet részt még gluténérzékenyen is.

Kürtőskalács Fesztivál

Te ettél már gluténmentes kürtőskalácsot? Ha nem, akkor októberben a Városligetben a helyed, ahol idén már hetedik alkalommal rendezik meg a Kürtőskalács Fesztivált, melyen a legkülönlegesebb hagyományos és exkluzív ízesítésű édességeket kóstolhatjuk meg. A hagyományos megoldások mellett pedig természetesen lesznek gluténmentesek is, ami egy tésztaféle esetében egyenesen kuriózumnak számít.

Everness Fesztivál

Az Everness Fesztivál nemcsak arra ügyel, hogy a gluténérzékeny fesztiválozóknak legyen mit enniük a helyszínen, hanem arra is, hogy aki valamilyen ételallergiától szenved, esetleg szeretne követni egy diétát, az pontosan milyen irányban indulhasson el. Az eseményen ugyanis külön workshop, és folyamatos programok részeként ismerkedhetünk meg a kérdéses életmódok és étkezési szokások sajátosságaival – természetesen nem csak a gluténmentes oldalról.

Mentes Feszt

Amennyiben a teljes fesztivált annak szentelnénk, hogy mindent megtudjunk az ételallergiákról és a mentes étkezési szokásokról, akkor nekünk is a Mentes Feszten lesz a helyünk. Az esemény általában februárban kerül megrendezésre az ELTE Lágymányosi Campusában, ahol kiállítások, szakmai előadások, kispiac, sőt külön gasztro udvar várja az érdeklődőket, így a látogatók garantáltan mindent megtudhatnak majd a mentes táplálkozással kapcsolatban.