Három tévhit, amit feltétlenül tisztáznunk kell a laktózérzékenység kapcsán

Oldal nyomtatása

Világszerte, így természetesen hazánkban is egyre gyakoribb probléma a laktózérzékenység, amivel sok embernek kötelező együtt élnie, miközben nem kapják meg azt a kitüntetett figyelmet, de legalábbis alapvető törődést, ami a kiegyensúlyozott és egészséges élethez szükséges lenne.

Mivel a laktózérzékenységet sokan nem is tekintik betegségnek – pedig nagyon súlyos szövődményeket okozhat –, ezért rengeteg tévhit alakult ki körülötte, de közülük is három olyan jelentős probléma, hogy feltétlenül tisztába kell tennünk. Lássuk, melyek ezek!

A laktózintolerancia olyan, mint a tejallergia

Rengeteg helyen hajlamosak egy kalap alá venni a laktózérzékenyeket és a tejallergiásokat, holott a két betegség egyáltalán nem ugyanaz. Átfedés persze van, de fontos külön kezelni a két elváltozást!

A laktózintolerancia esetében ugyanis arról van szó, hogy a szervezetünkben lecsökken a tejcukor lebontását végző enzim mértéke, sőt előfordulhat ennek a teljes hiánya is. Fontos, hogy ezzel a betegséggel lehet születni, de általában felnőttkorban alakul ki, és ha nem tartunk laktózmentes diétát, akkor a probléma fokozódhat.

A tejallergiát ezzel szemben nem egy bizonyos enzimhiány idézi elő, hanem az állati eredetű fehérjéktől lesznek kellemetlen tüneteink – ugyanúgy az emésztőrendszerhez kapcsolódó gondok –, de a problémát az idézi elő, hogy az immunrendszerünk ellenanyagot termel az állati fehérje miatt.

A probléma általában veleszületett, és már babakorban, a tehéntej bevezetésekor jelentkezik. Mivel nagyon súlyos allergiás sokk is kialakulhat a tejallergia miatt, nagyon szigorúan kell venni, hovatovább még a laktózmentes tehéntej sem fogyasztható el ilyen esetben.

Minden laktózérzékeny ugyanazokat a tüneteket produkálja

Ez nem influenza, hanem egy enzimhiány, melynek mértéke emberenként eltérhet egymástól, hovatovább rengeteg kísérőprobléma is felbukkanhat, de a tüneteket az is meghatározhatja, hogy ki és mennyire vigyáz magára, mennyire tartja például a diétákat.

Vannak, akik csak enyhe puffadást tapasztalnak, és csak nagy mennyiségű tejtermék elfogyasztásakor van hasmenésük, másoknak azonban elegendő lehet egy darab sajt vagy egy korty tej, hogy tartós hasmenést vagy hányást kapjanak.

Sokaknál a joghurt például nem is okoz problémát, mert kevés laktóz van benne, míg másoknál ez is ugyanolyan gondot jelent, tehát a tünetek és a hatások akár drasztikusan eltérhetnek egymástól.

A laktózérzékeny semmilyen tejterméket nem ehet

Ez is hatalmas tévedés, hiszen bár közönséges tejterméket valóban nem fogyaszthatnak a laktózérzékenyek – pontosabban fogyaszthatnak, de tünetek nélkül is tovább roncsolhatják az emésztőrendszerüket –, azonban ma már egyre több laktózmentes alternatíva van a boltok polcain.

Szinte nem létezik olyan tejtermék, amiből nincs laktózmentes változat, amivel kapcsolatban fontos kiemelni, hogy tápanyagokban, vitaminokban és összetevőkben ez a típus is ugyanolyan gazdag, egyedül csak a laktózt vonják ki a tejből annak érdekében, hogy az allergiások bélrendszerét ne terhelje meg.

Ennek megfelelően a laktózmentes tejben is megtalálható a sok értékes állati fehérje, a rengeteg ásványi anyag vagy az értékes B-vitaminok, tehát egy laktózérzékeny ember ma már ugyanolyan teljes életet élhet, mint bárki más, csupán oda kell figyelnie magára.