Hasznos tippek, ha tojásallergiások vagyunk

Oldal nyomtatása

A tojásallergia a legtöbb ételintoleranciához hasonlóan egyre gyakoribb problémát okoz a társadalomban, és bár leginkább a gyermekek körében jelenik meg nagyobb valószínűséggel, ugyanakkor felnőtteknél is meglepően gyakran előfordulhat, hovatovább nagyobb a valószínűsége, ha allergiás családról van szó. Bár a gyerekkorban kialakuló tojásallergia kinőhető, azonban egyre többen vannak, akiket életük végéig elkísér a probléma, és meg kell tanulniuk tojásmentes étrendet folytatni.

Mikor beszélhetünk tojásallergiáról?

A tojásallergia az, amikor a saját szervezetünk, avagy az immunrendszerünk a tojás valamelyik összetevőjét, jellemzően az egyik fehérjét allergénként érzékeli, ezáltal a válaszreakció részeként a legkülönfélébb tüneteket produkálja a szervezetünk. Bár a modern orvostudomány rendkívül fejlett, ugyanakkor a tojásban több mint negyvenféle fehérje található, melyek kiváltói lehetnek az allergiás tüneteknek, melyek kifejezetten sokfélék lehetnek.

Az enyhe viszketéstől, kiütésektől és bőrpirosságtól kezdve így a tojásallergiától előfordulhat hasfájás, hasgörcs, hányinger, sőt hányás és hasmenés, de szájzsibbadás, az arc vagy a torok felduzzadása, netán nehézlégzés is. Extrém esetben az anafilaxiás sokk hatására a páciens olyan súlyos tüneteket produkálhat, hogy annak hatására a páciens akár életveszélyes állapotba is kerülhet.

Csak a tojásmentes diéta segíthet

A tojásallergiára egyelőre nincs gyógyszer, ennek megfelelően megjelenése és diagnózisa esetében nem szabad fogyasztani ebből az ételből, vagyis az illetőnek élete végéig tojásmentes diétát kell folytatnia. Ezen felül azonban van pár hasznos tanács, amit érdemes lehet figyelembe venni:

  • Vásárláskor mindig nézzük meg az adott termék csomagolását az összetétel tekintetében, lévén már a nyomokban tojást tartalmazó ételek is súlyos reakciókat okozhatnak az érzékenyeknél.
  • Tojásallergia esetén nemcsak a tyúktojás tiltott, hanem más szárnyas tojása is, hovatovább érdemes számításba venni az úgynevezett keresztallergiát. Ennek a lényege, hogy sokaknál a tyúktoll vagy a tyúkhús fogyasztása is allergiás reakciókat válthat ki, mint a fő allergén.
  • A tojásban rengeteg értékes összetevő található, melyeket allergia esetén más táplálékból kell pótolni, ellenkező esetben különféle hiánybetegségek alakulhatnak ki. Hogy ezeket elkerüljük, érdemes dietetikus segítségét kérni!
  • A tojás rengeteg ételben kiválóan helyettesíthető, szinte mindenből kihagyható, így a tükörtojást, a rántottát vagy a bundás kenyeret kivéve szinte semmiről nem kell lemondanunk.
  • A kenyérbe és a kenyérfélékbe ma már előírás szerint nem kerül tojás, azonban érdemes ennek ellenére is utánakérdezni ennek, főként a kisebb, egyedi recept szerint dolgozó magánpékségek esetében.
  • Különösen nagy figyelmet kell szentelni a péksüteményekre és a hagyományos süteményekre, melyek rendszerint megkövetelik a tojást, de ha otthon készítjük őket, joghurttal vagy mással helyettesíthető.
  • Meglepő, de még a tartármártásról sem kell lemondanunk, elegendő lesz pusztán joghurttal helyettesíteni a majonézt.
  • Ha finom tésztát akarunk enni, akkor válasszuk a durumlisztből készült változatokat, melyek egyáltalán nem tartalmaznak tojást, így nyugodtan meghagyhatjuk a tésztaételeket is az étrendünkben.