Laktózérzékenyen fesztiváloznál? Ezeket a rendezvényeket választhatod!

Oldal nyomtatása

A nyári időszak sokak számára a féktelen fesztiválozás örömeiről szól. Nem véletlenül, hiszen az ember szívesen tölti az időt barátai társaságában egy ilyen helyen, ahol rengeteg zenei és gasztronómiai élményben lehet része. Apropó gasztronómiai élmény: sokaknak ez nem biztos, hogy kellemes lesz, hiszen amennyiben ételallergiások vagyunk, bizony könnyedén meggyűlhet a bajunk azzal, hogy több napon át kiadósan étkezhessünk.

Bár hazánkban egyre több helyen odafigyelnek a vegetáriánusokra, sőt mi több, rengetegszer a vegán életmódot folytatók számára sem okoz problémát a fesztiválos étkezés, és pozitív tendenciák mutatkoznak a gluténmentes táplálkozás tekintetében is, ellenben a laktózérzékenyek még mindig erősen háttérbe vannak szorítva.

Ennek az oka több tőről fakad, leginkább pedig azon a tévhiten alapul, hogy a laktózérzékenység nem is igazi betegség, ezáltal nem szükséges odafigyelni rá, holott éppen emiatt még súlyosabbá válhatnak a problémáink, ezáltal akár tartós felszívódási zavar alakulhat ki a szervezetünkben, méghozzá súlyos kísérőbetegségekkel. Az odafigyelés tehát fontos, és ha laktózmentes étrendet folytatsz, a figyelmedbe ajánlunk pár fesztivált, ahol nyugodtan étkezhetsz!

Volt Fesztivál

A Volt Fesztivál és a hozzá kapcsolódó rendezvények (Sziget, Balaton Sound) annyira trendiek, hogy kis túlzással elvárható, hogy odafigyeljenek az ételallergiások igényeire. Szerencsére ezen a téren nincs probléma, hiszen a Volt Fesztiválon több étkezde változatos kínálatából is válogathatunk, ezáltal garantáltan többféle laktózmentes fogást kóstolhatunk meg az esemény ideje alatt, sőt mi több, a gluténérzékenyek, a cukorbetegek, a vegetáriánusok és a vegánok is találnak majd maguknak valami finomságot a különféle food truckok között járkálva. Ha tehát ez a cél, jövőre irány a Volt, vagy még idén a Sziget Fesztivál!

Kürtőskalács Fesztivál

A hagyományos kürtőskalács elkészítése bizony olyan recepten alapul, mely bőséggel tartalmaz glutént és laktózt is a különféle segédanyagok által, vagyis a gluténérzékenyek és a laktózérzékenyek számára tiltólistás étel. Legalábbis papíron, de ha ellátogatunk az októberi Kürtőskalács Fesztiválra, akkor kivételesen belebotolhatunk igazán különleges receptek alapján készült finomságokba is, ezáltal glutén- és laktózmentes kürtőskalácsokat is kóstolhatunk, méghozzá hagyományos vagy rendhagyó ízek, társaságában.

Everness Fesztivál

Az Everness Fesztivál az elfogadásról és az odafigyelésről szól – többek között –, így nem meglepő, hogy a szervezők nagy figyelmet fordítottak arra, hogy a rendezvényen kizárólag olyan vendéglátók kínáljanak ízletes finomságokat, akik odafigyelnek az ételallergiások különleges kívánságaira. Ennek megfelelően a közönséges igényeken felül garantáltan találunk majd magunknak sok finomságot laktózmentes kivitelben, de a glutén- és húsmentes megoldások szintén felfedezhetők lesznek az étlapon – akár vegán életmódot folytatók számára is.

Mentes Feszt

Ha igazán kiadósan szeretnénk táplálkozni ételallergiásként, akkor nekünk is ott a helyünk a Mentes Feszten, ahol garantáltan mindenki megtalálja majd a számításait, akinek valamilyen összetevőt nem tolerál a szervezete, vagy csak egyszerűen valamiféle speciális diétát követ. A Mentes Feszten rengeteg laktózmentes és gluténmentes ételt találunk, de a cukormentes finomságok sem hiányozhatnak a sorból.