Létezik egy kütyü, mely megmondja, hogy tartalmaz-e glutént az étel

Oldal nyomtatása

Elképesztő mértékű fejlődést mutatott az elmúlt években a technológia és a tudomány, amiből nagyon sok esetben az ételallergiások is rengeteget profitálhatnak. Bár egyelőre csak az élelmiszertudomány részéről láthatunk határozott lépéseket és megoldásokat, azonban egyre több olyan kütyü jelenik meg a piacon, mely például drasztikusan megkönnyítheti a jövőben a gluténérzékenyek életét.

Nima, az apró mosolygós háromszög

Ilyen többek között a Nima névre keresztelt kütyü is, melyet azzal a célzattal mutattak be még a 2016-os CES kiállításon, hogy segítsenek vele a lisztérzékenyeknek, hiszen általa egy percen belül kideríthetjük: van-e glutén az adott élelmiszerben vagy nincs. Az akkoriban közösségi finanszírozásra épülő projekt már tervezet és prototípus szintjén is elképesztő népszerűségnek örvendett az emberek között, méghozzá nem véletlenül, hiszen hatása mellett valóban óriási segítség lehet a gluténmentes diétát folytatóknak.

Pláne annak fényében, hogy az eszköz használatához még programozói tudásra sincs szükség, lévén annyi dolgunk van csupán, hogy az elfogyasztandó ételből egy kis morzsát beteszünk a Nima vizsgálatra kifejlesztett tárolójába, majd odabent néhány szenzor elvégzi a szükséges elemzést, ezáltal az eszköz mosolygással jelzi, ha bátran elfogyaszthatjuk az ételt, de szomorú hangulatjellel, ha inkább távol kellene tartanunk magunkat tőle.

Nem olcsó mulatság

Bár a Nima hatékonysága megkérdőjelezhetetlen, azért nem árt észben tartani, hogy nem olcsó mulatság egy ilyen eszköz üzemeltetése és megvásárlása, noha tisztában vagyunk azzal, hogy néhány esetben életmentő lehet. Már önmagában a gép sem olcsó, hiszen 230 dollárba kerül, ami közel 70 ezer forintnak megfelelő összeg, de ezzel önmagában még nem értünk a végére a költekezésnek.

A Nima használatához ugyanis külön kell megvásárolnunk a vizsgálati tárolóedényeket, melyek sajnos nem újrahasznosíthatók, ezáltal minden használat után ki kell dobnunk az adott rekeszt, aminek az oka vélhetően az lehet, hogy olyan speciális kémiai anyagokat töltenek bele, melyek kizárólag egyszer tudják kimutatni a glutént az ételből, vagyis egy következő vizsgálat során negatívan befolyásolnák az eredményt. Ezek a kis edények 5 dolláros darabáron, tehát nagyjából 1500 forintért kaphatók, és a kezdőcsomagban 12 darabot találunk, a későbbiekben pedig különféle kiszerelésekben szerezhetők be.

Bár egyelőre még semmi hír róla, de a készítők eredetileg úgy alkották meg a Nimát, hogy megfelelő kapszulákkal és egy szoftverfrissítéssel akár más allergéneket is ki lehessen vele szűrni. Ennek megfelelően a jövőben még biztosan hallani fogunk a kis fekete mosolygós háromszögről, ami kifejezetten hasznos lenne mindenkinek, aki ételérzékenységtől szenved. Más kérdés, hogy kompaktabb formában, akár TB-támogatás mellett még felkapottabbá válhatna, hiszen ebben a megvalósításban még mindig inkább prototípusnak nevezhetjük.