Mi az a szójalecitin, és okozhat-e kárt a szervezetünkben?

Oldal nyomtatása

A szójalecitin manapság az egyik leggyakoribb összetevője élelmiszereinknek. Amennyiben odafigyelünk arra, hogy mit eszünk, szinte biztosan találkoztunk már ezzel az alapanyaggal, éppen ezért adja magát a kérdés, hogy vajon mi ez, miért jó vagy nem jó a szervezetünknek?

Mi az a szójalecitin, és okozhat-e kárt a szervezetünkben?

A szójalecitin kapcsán először fontos kiemelni külön a lecitint, mely egy természetes módon előforduló olajszármazék, ami a testünkben is megtalálható, és nagyon fontos szerepet játszik agyunk, májunk, szívünk és anyagcserénk működésében. Általában külső forrásokból jutunk hozzá, hiszen nagyon sok növényben megtalálható, így a magvakban és a gabonában, de a tojásban is akad. A legnagyobb mennyiségben azonban a szója tartalmazza, főként a benne található nagy mennyiségű kolin miatt.

Maga a szójalecitin emulgálószerként funkcionál az élelmiszerekben, aminek a célja nem más, minthogy több összetevő esetén az egyes alapanyagok ne váljanak el egymástól, így például édességekben összeragasztja a csokoládét és a kakaóvajat, de a péksüteményekben csökkenti a tészták nyúlós, ragadós jellegét. Egészen ijesztő azonban, hogy a szójalecitin a legkülönfélébb helyeken is megmutatkozik! Rengeteg található például a különféle gyógyszerekben, a teafilterekben, de szinte nincs nélküle semmilyen édesség és készétel sem.

Mi az a szójalecitin, és okozhat-e kárt a szervezetünkben?

A lecitin, így a szójalecitin is a fentebb említett magas kolin-tartalom miatt sok előnyös hatással jár az emberi szervezetre. A kolin ugyanis a szervezetben olyan speciális alapanyagokká bomlik le, mely elengedhetetlen az agy egészséges működéséhez. A szervezetben található kolin szintjének csökkenése ugyanis fáradtságot és koncentrációs zavarokat okoz, hiszen lelassul az agyból az izmokhoz tartó ingerek mértéke, ezáltal növekszik a reakcióidő és a teljesítmény is csökken.

Mi az a szójalecitin, és okozhat-e kárt a szervezetünkben?

Azt tehát már ismerjük, hogy a szójalecitin pontosan mire való és milyen előnyös hatásai vannak, de mi a helyzet a negatívumokkal, hiszen a szója kapcsán rengeteg rosszat hall az ember, a hormonháztartás felborulásától kezdve, a súlyos allergiás reakciókig bezárólag. Itt fontos kiemelni, hogy a szóját és a szójalecitint érdemes külön lapon említeni, hiszen utóbbi nem tartalmazza már a szója olaját, melyben az a fehérje található, ami az allergiás reakciókat előidézi.

Mindez persze messze nem jelenti azt, hogy a szójalecitin nem okoz semmilyen allergiás tüneteket, éppen ellenkezőleg, könnyedén előfordulhat, hogy túlzott fogyasztásával a szójaallergiához hasonló hatást vált ki. Ennek különösen akkor van nagy valószínűsége, ha ismert nálunk a szója valamelyik összetevőjével kapcsolatos rezisztencia. Ilyenkor érdemes vagy teljesen elkerülni azokat a termékeket, melyek szójalecitint tartalmaznak, vagy csak csekély mértékben fogyasztani őket, hiszen aki egyszer megtapasztalta a szójaallergia kellemetlen hatásait, az egy életre szeretné elkerülni.

A szójalecitin fogyasztása önmagában egyébiránt ártalmatlan a nem allergiás személyek számára, legalább egyetlen tanulmány vagy kutatás sem talált bizonyítékot erre. Ennek az oka, hogy a termékek többségében általában emulgálószerként, avagy E322-es kódnévvel jelölt kiegészítőként van jelen, mely kizárólag az állagjavítást szolgálja.