Nassolás tej- és szójamentesen? Egyáltalán nem lehetetlen!

Oldal nyomtatása

Sokan bele sem gondolnak abba, hogy az ételallergia milyen sok kellemetlenséget képes előidézni az emberi szervezeten belül, ezáltal nemcsak a hétköznapi táplálkozást nehezíti meg sokszor rendkívüli mértékben, hanem természetesen a nassolás lehetőségeit is hajlamos minimalizálni. Különösen igaz mindez abban az esetben, ha nemcsak egy, hanem több ételszármazékra vagyunk allergiások!

Nagyon rossz kombináció például a mai világban a tej- és szójaallergia közös jelenléte. Bár kevés embert érint a probléma, a szója rossz hírneve miatt sokan megpróbálják a lehető legnagyobb mértékben kivonni az életükből ezt a táplálékot. Bármilyen hihetetlen is azonban, a tej és a szója együtt rengeteg édességben és olyan finomságban megtalálható, melyek komolyabban megnehezítik a dolgunkat, ha nassolni szeretnénk. Persze van azért alternatíva!

Csokoládé

A csokoládéval tejmentes étrend esetén nincs különösebb probléma, hiszen rengeteg választási lehetőségünk van az étcsokoládék között, melyek tej felhasználása nélkül készülnek, azonban a szójaallergia nagyobb fejtörést okoz. Bármilyen meglepő ugyanis, ma már szinte nem létezik csokoládé szójalecitin nélkül. Hogy ez mennyire komoly negatívum abban a tekintetben, hogy a szója felborítja a hormonháztartást, és hogy a gyerekek is nagy mennyiségben eszik, azt most szóba sem hoznánk.

Azt azonban igen, hogy létezik alternatíva! Vannak ugyanis ma már különféle csokoládék, melyek nem szója-, hanem napraforgólecitinből készülnek. Mind az ízük, mind az állaguk megegyezik a hagyomány csokikéval, ezáltal nemcsak sütéskor lehet ideális, hanem önmagában is rendkívül ízletes finomság.

Puding

A puding tejből készül, és a legtöbb pudingporban szójalecitin található. Rögtön kidobjuk a nasik listájáról? Nem feltétlenül! Az első és a legfontosabb, hogy válasszunk valamilyen növényi tejet. Lehet az zabtej, kókusztej, rizstej vagy mandulatej, a lényeg, hogy passzoljon az ízlésünkhöz, és ne állati eredetű legyen, hiszen az értelemszerűen gondot okoz a tejallergiások számára. Ebből aztán nemcsak finom kakaó készíthető, hanem például az édesebb zabtej kitűnő tejbegrízhez és pudinghoz is.

Bár a legtöbb pudingpor sajnos nem alkalmas arra, hogy szójaallergiások számára is használható legyen, hiszen a nagyobb gyártók szinte kivétel nélkül tesznek szóját a termékükbe, azonban érdemes ebben az esetben inkább az olcsóbb megoldásokat választani. A legolcsóbb pudingporok ugyanis rendszerint keményítőből készülnek, és bár az ízük talán nem lesz ugyanolyan jó, de egy kis kreativitással simán feldobhatók, ezáltal önmagában, növényi alapú tejszínhabbal isteni csemegék.

Chips és pattogatott kukorica

Ha nem édes, hanem sós nassolni valóra vágynánk, a chips és a pattogatott kukorica lehetnek ideálisak ebből a célból, de ezek kapcsán nagyon fontos, hogy a boltban csak óvatosan vegyük meg ezeket. Ennek az oka, hogy a népszerűbb termékek dugig vannak tej és szójaszármazékokkal, tehát érdemes nagyon alaposan megnézni az összetevőket – itt is az olcsóbb kategóriából érdemes válogatni, főként a klasszikus burgonyaszirmok közül –, de a legjobb, ha otthon készítjük el őket. Különösen a pattogatott kukorica esetében ez ma már egyáltalán nem okozhat különösebb fejtörést, de chipseket is készíthetünk könnyen tej- és szója nélkül.