Nem szabad elővigyázatosságból gluténmentes diétán tartani a gyereket

Oldal nyomtatása

A gluténérzékenység korunk egyik legrettegettebb ételallergiájaként van számon tartva, ami egészen meglepő, hiszen megfelelő diétával nagyon jól kordában tartható ez a probléma, hovatovább egyre több olyan élelmiszer kerül a boltok polcaira, amit a kérdéses összetevőre allergiás emberek is bátran fogyaszthatnak.

Felesleges a mentes étrend, ha nincs baj

Dacára azonban a fentieknek, a glutén korunk egyik mumusává vált, ezáltal minden szülő egyenesen halálra aggódja magát azon, hogy a gyermeke ne legyen gluténérzékeny. Emiatt egyre gyakrabban hallani arról – mintegy új trendként –, hogy a szülők már egészen babakortól kezdve gluténmentes diétán tartják gyermeküket, aminek az oka teljességgel érthetetlen. Ezzel ugyanis csak értékes tápanyagoktól fosztják meg a fejlődő szervezetet, miközben a diéta csak késlelteti azt, amivel előbb vagy utóbbi úgyis szembe kell nézni.

Hovatovább sokkal jobb, ha mi fedezzük fel gyermekünknél a gluténérzékenységet, mintha a bölcsödében vagy az óvodában véletlenül derülne ki, lévén így megkímélhetjük a meglepetésektől a kellemetlenül heves reakcióktól, miközben időben, helyesen szabályozhatjuk az étrendjét. Egy gluténérzékeny számára ugyanis rendkívül fontos a megfelelő diéta, hiszen az állapota romolhat, sőt egy sor más problémát idézhet elő a szervezetben a nem kezelt betegség, ugyanakkor ehhez elengedhetetlen a korai felismerés.

 Minél előbb, annál jobb

A szakemberek rengeteg tudományos kutatást és vizsgálatot végeztek korábban azzal kapcsolatban, hogy mikor a legideálisabb bevezetni a glutént az étrendünkbe, a hivatalos ajánlások alapján tehát lehetőleg minél korábban, az anyatejes táplálás mellett, nagyjából féléves kor körül kell elkezdeni a glutén adagolását. Mindezt azonban csak kellő körültekintéssel, fokozatossággal, hiszen allergénről beszélünk, így más újdonsággal együtt ne kerüljön a baba étrendjébe, ha nem muszáj.

Fontos, hogy a glutén által előidézett allergiás tünetek néhány órán belül jelentkezhetnek, de nem kizárt, hogy csak 24 óra múlva, esetleg csak nagyobb mennyiség elfogyasztását követően kell számítanunk rá. Hogy milyen tünetekre kell odafigyelnünk? Leginkább hasfájásra és erős haspuffadásra, amihez társulhat hasmenés, étvágytalanság, de természetesen bőrkiütések is, méghozzá a kötelező nyűgösséggel és fáradékonysággal egyetemben. Ha ezeket tapasztaljuk a glutén fogyasztását követően, haladéktalanul forduljunk gyermekorvosunkhoz.

Diétát csak orvosi utasításra

Amennyiben problémát észlelünk, a gyermekorvos rengeteg szakvizsgálatra küldi el a picit annak érdekében, hogy megállapítható legyen: valóban gluténérzékenység áll-e a háttérben, és nem valamiféle más panasz? A vizsgálatok idejére – még ha kellemetlen tüneteket is okozhat a babának vagy a nagyobb gyermeknek –, nem szabad teljesen kivenni az étrendből a glutént, pusztán csökkenteni kell a mennyiséget. Ennek az oka leginkább abban keresendő, hogy a gluténallergia feltárása rengeteg esetben sok problémával és nehézséggel jár együtt, így gyakran észrevétlen marad, ha teljesen kivonták a szervezetből.

Emiatt sem szabad gyerekkorban indokolatlanul gluténmentes diétára fogni a lurkókat, de amint kiderült a betegség, akkor is rendkívül lényeges, hogy a mentes életmód maximálisan orvosi felügyelet mellett kerüljön kialakításra.