Sikerült olyan húsmentes halhúst készíteni, melynek még az íze is a halhoz hasonlít

Oldal nyomtatása

Ha vegetáriánus étrendet folytatunk, nagyon gyakran meggyűlhet a bajunk az ételválasztással, de még súlyosabb a helyzet abban az esetben, ha az extrémebb vegán étrend mellett törtünk lándzsát korábban. A növekvő igényeknek és a tudomány eltökéltségének hála azonban egyre gyakrabban születnek meg olyan mesterséges eledelek, melyek ránézésre és az ízük tekintetében is megszólalásig hasonlítanak a húsfélékre, ellenben valójában egy csipetnyi állati eredetű alapanyagot sem tartalmaznak.

Elkészült a hal ízű műhal

A vegánok előtt bizonyára jól ismert Impossible Foods a múltban számos hasonló megoldással állt már elő, azonban most egy újabb áttörést értek el, lévén elkészítettek egy olyan műhúst, mely minden téren a halra emlékeztet, így állaga és az íze egyaránt, csakhogy semmi állati eredeti összetevő nincs benne. Magyarul tökéletes tápanyagforrás lehet a húsmentes diétát folytatók számára, ha nem ijeszti el őket, hogy az új termék fő összetevője a szója lett.

Pontosabban annak az egyik fehérjéje, melyet korábban már sikerrel alkalmaztak maximálisan növényi alapú hamburgerhúsokban is, de ezzel készítettek olyan leveseket, melyek erőteljes szardellás ízvilágot kaptak a főzés után. Noha fejlesztéseik még nagyon az út elején járnak, azonban a szakemberek biztosak a sikerben, ezért is mertek előre inni a medve bőrére, eltökélt szándékuk ugyanis, hogy meghódítsák a piacot, és olyan gyártók mellé csatlakozzanak, mint a Good Watch, akik például növényi eredetű tonhalkonzervjükkel hívták fel magukra korábban a figyelmet.

Mint az Impossible Foods munkatársai elmondták, a húsmentes hal kifejlesztése kapcsán nemcsak az íz, hanem az állag kifejlesztése is nagyon komoly problémát jelentett számukra. Rengeteg kísérlettel azonban rájöttek arra, hogy a szója fehérjéje mellett borsóra, csicseriborsóra, lencsére és babra is szükségük van ahhoz, hogy halas textúrát kapjon az ételük, az ízesítést pedig tengeri algákból kivont olajakkal érték el.

Egyre több a húsmentes hús a piacon

A vegetáriánus és vegán életforma azért is válhatott nagyon népszerűvé a közelmúltban, mert az élelmiszeripar lehetővé tette, hogy egyre több húsételt helyettesítsenek növényi alapú megoldásokkal, ezáltal például ma már vannak húsmentes hamburgerek, kolbászok és egyéb finomságok, melyek nemcsak ízük, hanem állaguk tekintetében is meglepően hasonlítanak az eredeti húsokhoz. Érdekes módon azonban a halhús helyettesítését eddig még nem sikerült hatékonyan megoldania a tudománynak.

A GFI 2019 júliusában kiadott aktuális jelentése szerint csak az Egyesült Államokban idén több mint 800 millió dolláros forgalmat generáltak a műhúsok – ez átszámítva több mint 230 milliárd forint –, ennek azonban csak alig 1 százalékát tették ki a halas műhúsok. Ezen a helyzeten változtathat az Impossible Foods terméke, akiknek nem lesz könnyű labdába rúgniuk, hiszen a halak jellemzően egészségesebb ételek, mint a vörös húsok. Amiért mégis pozitívum lenne a halhús helyettesítése, az leginkább a halászat visszaszorítása, hiszen rengeteg kárt okoznak a halászok a környezetnek, legalább annyira nagyot, mint a szarvasmarha-tenyésztés.

Nagyobb baj, hogy az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete szerint a legtöbb vadon élő halfaj túlhalászott, vagyis sokkal több halat eszünk, mint amennyi a vizekben képes reprodukálódni, ami igencsak nagy probléma, és szintén jó alternatíva lehetne rá a növényi megoldás.