Tudtad, hogy csak az EU-ban tilos tejnek hívni a szójatejet?

Oldal nyomtatása

Bár több kutatás is bebizonyította, hogy a szójatejet erősen megkérdőjelezhető egészségesnek hívni – napi egy pohár is felboríthatja a hormonháztartást –, azonban mint növényi alapú ital, mindenki tejnek hívta, hívja és a jövőben is így tesz majd.

Más kérdés, hogy az Európai Bíróság ezt nem így gondolja, hiszen hiába jelent rengeteg laktózérzékenynek kiváló alternatívát a szójatej, úgy döntöttek, hogy nem lehet tejnek hívni hivatalosan ezt a terméket. Sőt, egyik növényi tejet sem, kizárólag azok a termékek kaphatják meg a tej, a tejszín, a vaj, a sajt és a joghurt megnevezést, melyek állati eredetű tejből készülnek.

Bár az uniós jegyzék rendelkezett kivételekről, azonban a jövőben nem engednek majd forgalomba az EU területén szójatejet, legfeljebb csak szójaitalt, tehát a tartalom ugyanaz, csak az elnevezés változik. A problémát leginkább a TofuTown néven ismert német társaság botránya idézte elő, akik növényi alapú tejből készítettek tofuvajat, növényi sajtot, rizs habtejszínt és egyéb hasonló élelmiszereket, melyek megtévesztették a vásárlókat.

Magyarán tehát véletlenül sem a pozitív oldalát kell nézni ennek a kezdeményezésnek, miszerint a vegán kisebbségnek és a laktózérzékenyeknek is lenne lehetősége megfelelő minőségű és ízletes növényi sajtokat, tejeket és vajakat fogyasztania, hanem ezúttal a többség akarata dönt, mert megtévesztőek ezek a termékek. Sőt mi több, a bíróság kimondta, hogy ezeknek az élelmiszereknek a tejtermékként való megjelölése sérti az uniós szabályokat.