Tudtad, hogy milyen nehezen emészthető étel a szója?

Oldal nyomtatása

Ha kizárólag a vetésterületet vizsgáljuk, a szója a negyedik legjelentősebb haszonnövény a világon, aminek jóvoltából az elmúlt évtizedekben az egyik legfontosabb táplálékunkká vált. Bár rengetegen úgy gondolják, hogy soha életükben nem ettek még szóját, azonban az emberek 90 százaléka napi rendszerességgel fogyasztja ezt a rengeteg allergént tartalmazó, hosszabb távon és nagyobb mennyiségben károsnak tekinthető növényt.

Szójafehérje-izolátum

Hogy mi az a szójafehérje-izolátum? Pontosan az, amiről az emberek nem tudnak, holott a boltokban kapható feldolgozott élelmiszerek legalább 60 százalékában megtalálható, vagyis napi szinten úgy eszünk szóját vagy szójaszármazékokat, hogy nem tudunk róla. A pontosabb definíció érdekében fontos kiemelni, hogy a szójafehérje-izolátumut a szójababból nyerik ki savas mosás által, és nagy mennyiségben találhatók gabonapelyhekben, joghurtokban, péksüteményekben, de még a tartósított húsokban is.

Ezek pedig csak a közvetlenül a szervezetünkbe vitt szójaelemek, közvetetten még többet fogyasztunk belőle. Példának okáért rengeteg húsgazdaságban hizlalják az állatokat szójafehérje-izolátummal, ami megmarad az étkezésre szánt húsban, de gyakran alkalmazzák térfogatnövelőként, hiszen a saját súlyuk tízszeresével megegyező vízmennyiséget képesek megkötni.

Szintén rengeteg táplálékban megtalálható továbbá a szója-lecitin. Ezt sok terméken csak E 322 név alatt találhatjuk meg, és elengedhetetlen kelléke a legtöbb csokoládénak, keksznek, süteménynek, kakaóitalnak, margarinnak és így tovább. Emiatt a táplálkozástudományi szakemberek úgy vélik, hogy a szója túl nagy mennyiségben van jelen az étrendünkben ahhoz, hogy egészségesnek nevezhessük, márpedig köztudott, hogy a szója rengeteg káros hatással rendelkezik.

Természetes formája emberi fogyasztásra alkalmatlan

A szója kapcsán bár a tudomány már bebizonyította, hogy mennyi allergén anyagot és mennyi kellemetlen ellenreakciót képes kiváltani az emberi szervezetből, de azt csak kevesen tudják, hogy a szójának az emésztése is rendkívül nehéz. Ennek az oka, hogy a szójabab közvetlenül emberi fogyasztásra teljesen alkalmatlan, kizárólag feldolgozás után, erjesztéssel vagy savas kémiai eljárással lehet belőle emészthető táplálék.

Emiatt a természetes erjesztésű szójaételekről ritkán olvashatunk rosszat, hiszen a folyamat során a szójabab a legtöbb káros hatását elveszíti, azonban a nem erjesztéssel készült szójaételek esetében ez már nem nevezhető igaznak. Ezek az ételek rengeteg allergiás reakciót képesek kiváltani, ezáltal bőrkiütést, hasmenést, hányást, gyomorgörcsöt, sőt akár még légzési nehézségeket is.

A szójaallergia manapság már közel olyan gyakori, mint a tejallergia, ezáltal egyre többen térnek át a szójamentes életmódra, csakhogy a fentiekben említett problémák miatt – miszerint lényegében észrevétlenül csempészik bele az ételeinkbe a szóját – ez egyre komolyabb nehézségeket okoz.

Nagyobb probléma a szójával, hogy rengeteg fitoösztrögén van benne, melyek képesek alaposan felborítani szervezetünk hormonháztartását. Ez különösen nagy problémát okozhat a fejlődő szervezetben, vagyis a gyerekeknél, hiszen a megemelt ösztrogénszint komoly elváltozásokat és fejlődési rendellenességeket képes létrehozni. Még nagyobb gond, hogy a fitoösztrogének a pajzsmirigy működését is negatívan befolyásolhatják, és hogy egyre több esetben már csecsemőknek készült tápszerekben is megtalálhatók.