Új módszerrel kísérleteznek a tojásallergia kezelésének érdekében

Oldal nyomtatása

A tojásallergia jelenleg az egyik legelterjedtebb ételallergia, mely azon túl, hogy rendkívül veszélyes, az orvostudomány mai állása szerint gyógyíthatatlan. Az egyetlen megoldás tehát az együttélés, amit kizárólag tojásmentes életmóddal lehet elérni, vagyis csupán olyan élelmiszereket fogyaszthatunk, melyek még nyomokban sem tartalmaznak tojást vagy tojásszármazékot.

Általánosságban elmondható, hogy a tojásallergia az esetek többségében a gyermekeket érinti, és bár a többség az iskolába érve már kinövi, de azért vannak kivételek, akiknél felnőttkorban is megmarad a probléma. A tojásallergia tünetei nagyon sokfélék lehetnek, ezáltal enyhe bőrkiütések, emésztőszervi panaszok, de akár légzőszervi sokk is előfordulhat miatta. Bár együtt lehet élni vele, de mivel nagyon sok élelmiszerben található tojás, igencsak nehéz életmódszerűen kerülni ezt az összetevőt.

Nem biztos, hogy a tojásmegvonás a leghatékonyabb módszer

Bár az Észak-Karolina Egyetem kutatói óva intettek mindenkit attól, hogy házilagos kísérletezésekbe kezdjenek, azonban vizsgálataik során kiderült, hogy a tojásmegvonás nem feltétlenül a leghatékonyabb megoldás, ha kezelni szeretnénk a problémát. A szakemberek ugyanis úgy vélik, hogy a tojásallergia kapcsán tesztekkel igazolták, hogy ha valaki hónapokon át minden egyes nap kis mennyiségben eszik tojást úgy, hogy közben allergiás rá, akkor a későbbiekben jelentős mértékben enyhülhetnek a tünetei.

A módszer egyébiránt nem ismeretlen más allergiás reakció esetében is, hiszen az alapelv az, hogy a szervezet csak úgy tud ellenanyagot termelni, ha rendszeresen találkozik, de kis mennyiségben azokkal az allergén anyagokkal, melyek ellen védekeznie kellene. A tojásallergia kapcsán ez kifejezetten hatásosnak bizonyult, és ehhez már egy átfogó kutatást is nyélbe ütöttek az egyetem munkatársai.

Ebben 5 és 18 év közötti gyermekek vettek részt, akiknél azt tapasztalták, hogy a tojásallergia nem múlt el magától. A résztvevők egyik fele két teljes éven át naponta egy nagyon kevés tojásport kapott, míg a kontrollcsoport látszólag ugyanolyan port, csak placebóként. Mint várható volt, a tojásport fogyasztó gyerekeknél az első hónapokban jelentkeztek allergiás reakciók – soha nem súlyos mértékűek –, azonban a kutatás bebizonyította, hogy érdemes volt kitartaniuk az alanyoknak.

Biztatók a hosszú távú eredmények

A kísérlet ugyanis 10 hónap után sikeresnek bizonyult! Ekkor ugyanis a kutatás összes résztvevőjének meg kellett ennie egy tojásnak megfelelő mennyiségű tojásport. Mint kiderült, a napi szinten kis mennyiségű tojásport fogyasztó csoport tagjainak 55 százaléka semmiféle tünetet nem produkált, azonban akik a placebo csoportba tartoztak, kivétel nélkül jelentős reakciót produkáltak.

A próbát egy évvel később, vagyis 22 hónappal a kísérlet indulása után megismételték. Az alanyoknak ekkor már két tojásnak megfelelő tojásport kellett bevinniük a szervezetükbe. Az igazi érdekességet itt tapasztalták a szakértők, lévén a rendszeres tojásporfogyasztók 75 százaléka semmilyen tüneteket nem produkált az allergén anyaggal szemben és abba is hagyhatták a kezelést.

A kutatás során egy harmadik kísérlet is volt, így a második év végén egy újabb próba következett, amikor a tojáspor mellett egy egész főtt tojást is el kellett fogyasztaniuk a gyerekeknek. Ezt a tojásporral kezelt gyerekek közel harmada allergiás reakciók nélkül el tudta fogyasztani, és onnantól kezdve rendszeresen fogyaszthatott tojást és más tojásalapú élelmiszereket különösebb probléma nélkül.